Türkiye’nin biyoçeşitliliğinin araştırıldığı UBENİS projesi kapsamında İstanbul’a endemik bir soğan türü ortaya çıkarıldı. Türün adı ise “Allium istanbulenese” konuldu.
İstanbul tarih, kültür ve nüfus özellikleriyle dünyanın en renkli metropollerinden biri. Tüm bu çeşitlilik içinde yıllardır “gerçek İstanbullu” tartışmaları da süredursun, iki kıtayı birleştiren bu büyük şehrin gerçek sahiplerinden biri henüz keşfedildi!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi (UBENİS) kapsamında Türkiye’nin tüm illerinde yetişen endemik bitkiler araştırılıyor. İstanbul’da sürdürülen çalışmalar esnasında gün yüzüne çıkarılan yeni bir soğan türü ise ezberleri bozan cinsten.
Ülke çapında toplanan Allium cinsi diğer bitkilerden farklı özellikler gösterdiği saptanan “İstanbul soğanı”, İstanbul’a endemik bir bitki olarak “Allium istanbulenese” ismiyle şehrin adını dünyanın bitkisel literatürüne geçirdi.
İstanbul’a özgü bitkiler hangileri?
Allium istanbulenese ile birlikte İstanbul’a özgü bitki türlerinin sayısı da 54’e çıktı. İstanbul’un diğer endemik bitkileri arasında ise İstanbul çiğdemi (Crocus olivieri ssp. istanbulensis), İstanbul kardeleni (Galanthus plicatus ssp. byzantinus), Boğaziçi keteni (Linum tauricum ssp. bosphori), sahil asperulası (Asperula littoralis), sahil çivitotu (Isatis arenaria) gibi bitkiler bulunuyor.
En çok endemik bitki olan iller
UBENİS çalışmaları kapsamında en fazla endemik bitki keşfedilen iller arasında Bursa 155, Afyon 132, Samsun ise 100 tür ile başı çekiyor. Türkiye’nin en çok sayıda endemik bitkiye en sahipliği yapan illeri ise 422 tür ile Sivas, 382 tür ile Ankara ve 348 tür ile Isparta.