tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.11.2017

Artık Türkiye’nin de kendi sardunyası olacak

Artık Türkiye’nin de kendi sardunyası olacak

Ticari çeşitler ile Anadolu’da yabani olarak yetişen türlerin melezlenmesiyle elde edilen tohumlar, Türkiye’nin ilk yerli sardunya çeşidini ortaya çıkardı.

Götürme düşlerimi
Sardunyalar güllere dokununca
Gelip ışığında ısınıyorum
Yaşamak ölüm gibi koyulunca…

Afşar Timuçin’in bu büyüleyici mısralarında geçen sardunya çiçekleri, tıpkı dokunduğu mısralar gibi görüntüsü ve kokusuyla herkesi büyülüyor. Dünyanın en çok aranan süs bitkilerinden olan sardunyanın en çok yetiştirildiği Akdeniz kıyılarını mesken edinmiş çoğu kültürde bu güzel çiçeğin büyük önemi bulunuyor.

Küresel ticaret hacmi 1,4 milyar doları bulan sardunyanın Türkiye’ye özgü ilk yerli çeşidi geliştirildi. 170 adet ticari çeşit ile 3 farklı bölgeden toplanan doğal sardunya türlerinin bir araya getirildiği gen havuzundan ilk melez tohumlar elde edildi.

Denizli, İzmir ve Antalya’dan doğal türler toplandı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve 13 özel firmanın desteğiyle Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü’nde (BATEM) yürüttüğü Sardunyada Gen Havuzu Oluşturulması ve Klon Seleksiyonu İle Çeşit Geliştirilmesi başlıklı projede elde edilen sonuçlar olumlu yönde.

artik-turkiye-nin-de-kendi-sardunyasi-olacak1.jpg

Gen havuzunun bir yanında en verimli ticari çeşitler bulunurken diğer yanda ise Denizli, İzmir ve Antalya yörelerinde doğal olarak yetişen sardunya türleri yer aldı. Anadolu coğrafyasına özgü olup aynı zamanda süs bitkileri sektörünün taleplerine karşılık verebilecek kalitede bir sardunya çeşidi geliştirmek ise temel hedef olarak belirlendi.

Avrupa’da üretim Türkiye’nin çok üzerinde

Dr. Özgül Karagüzel liderliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında yapılan melezleme çalışmaları sonucu elde edilen tohumlar Türkiye’nin ilk yerli sardunyasının müjdesini veriyor. 5 yıl olarak belirlenen araştırma süreci sonunda verimli ve kaliteli yerli çeşitlerin mevcut ithalatı azaltması bekleniyor.

Son yıllarda İzmir Büyükşehir, Muğla-Fethiye, İstanbul’da ise Kadıköy ve Sarıyer Belediyelerinin “sembol çiçek” olarak ilan ettiği sardunya, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyada en çok tercih edilen süs bitkileri arasında. Türkiye’de yıllık üretim ortalama 2,25 milyon adet iken, Avrupa’ genelinde bu miktar 500 milyona kadar çıkıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.