Konya’da kurulacak olan Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi’nde yerli tohum araştırmaları ve üretimi gerçekleştirilecek.
Konya’ya Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi kurmak için çalışmalar başladı. İçerisinde moleküler, patolojik ve doku kültürü laboratuarlarının yanı sıra mikrobiyoloji, jenerasyon atlama ve ıslah seralarının yer alacağı tesisin temel amacı yerli tohum teknolojisini geliştirmek.
Lisanslı depoların yoğun olarak bulunduğu Aksaray yolu üzerinde 10 bin metrekarelik bir alana kurulması planlanan tohum vadisinin 8 bin metrekaresinde idari bina ve araştırma laboratuarları, 2 bin metrekarede ise sera alanlarının yer alacak. Kamunun yanı sıra özel sektörün de Ar-Ge çalışmalarını yürüteceği tesisle birlikte yerli tohumculuk firmalarının altyapı ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.
Yeni çeşitler geliştirilecek
Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi’nde Bahri Dağdaş Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi gibi farklı kuruluşlar bir arada çalışma yürüteceğini söyleyen Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, tesisin en az bin kişiye istihdam alanı sağlayacağını belirtiyor. Çevik, “Üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin destekleyecek üste hem üretici hem de sanayicinin ihtiyaç duyduğu çeşitler geliştirilecek” diye konuşuyor.
Türkiye’nin tarımda Ar-Ge karnesi zayıf
Geçtiğimiz günlerde Economist Intelligence Unit’in yayınladığı Küresel Gıda Güvencesi Endeksi’ne göre Türkiye’nin tarım alanındaki en büyük zafiyeti Ar-Ge gücü olarak gösteriliyor. Türkiye tarımsal Ar-Ge’ye yönelik kamu harcamaları bakımından listede yer alan 113 ülke arasında yüzde 12,5 ile ortalamanın yüzde 2,5 puan altında yer alıyor.