E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
26.3.2012 11:50:41
İngiltere’de Rothamsted Araştırma Merkezi’nde yapılan bir araştırma, Avrupa tarımında büyük zarara yol açan mısır kurdu zararlısının popülasyonunu kontrol altına almanın en etkili yolunun transgenik tohumlar olduğunu ortaya koyuyor. Mısır kurdu larvalarının yaşam döngüsüne dair toplanan toplam 50 yıllık veriyi ortaya koyan araştırmacılar, bu yolla mısır mahsulünü zararlıdan koruyarak milyarlarca dolarlık tasarrufta bulunabileceğini vaat ediyor.
Larvaları mısır bitkisinin koçanına tünel kazarak yuva yapan mısır kurdu zararlısı (Ostrinia nubilalis), ABD’de tarım sektöründe her yıl ortalama 1 milyar dolarlık zarara yol açıyor.
Mısır kurdu larvası popülasyonuna dair geçtiğimiz 50 yıla ait veriler üzerine yapılan analizler, 90’lı yılların ortalarından itibaren yoğun biçimde uygulanmaya başlayan transgenik mısır ekiminin zararlı miktarını büyük ölçüde düşürdüğünü ortaya koydu. Araştırma görevlilerinden Alice Milne, “Bildiğimiz kadarıyla, bugüne kadar yaşam döngüsü kırılmaya uğrayan bütün diğer canlıları etkileyen şey iklim değişiklikleri olmuştu. Ama sanıyoruz ki bu, bitki modifikasyonunun zararlıların kontrolünde uygulanabilecek başarılı bir strateji olduğunu kanıtlayan ilk araştırma” şeklinde konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.