Akdeniz Üniversitesi’nde geliştirilen ve türünün tek örneği olan kırılgan kapsüllü susam türü, ürünün hasadını çok daha kolay hale getirecek.
Antalya’da bilim insanları melez susam tohumlarına radyasyon uygulayarak birinci evre mutant susam türü geliştirmeyi başardı. Kırılgan kapsüle sahip bu yeni tür, makineli susam hasadını kolaylaştıracak.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çağırgan yönetimindeki ekip tarafından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda yeni susam türünün ilk üretimi fakültenin uygulama alanında yapıldı.
Üretim Afrika ve Asya’ya kayıyor
Kırılgan kabuklu özel mutant susamın dünyada ilk kez deneysel olarak geliştirildiğini söyleyen Çağırgan, makineli hasada uygun olması nedeniyle tüm dünyada ince kabuklu susamlara yönelim olduğuna dikkat çekiyor.
Geleneksel susam makinesiz tarım ve yoğun işçilik istediği için üretimin Afrika ve Asya’da el emeğinin ucuz olduğu ülkelere kaydığını belirten Çağırgan, “Türkiye’nin iklimine, çok uygun bir ürün olmasına rağmen makineli hasat yapılamadığı için susamın çoğunu ithal ediyoruz” diyor.
Biçerdöverle hasat mümkün olacak
Üreticilerin biçerdöverle hasat edilebilen susam istediğini söyleyen Çağırgan, “ABD’de bunun üzerine çalışıldı ancak başarılı olunamadı. Bulduğumuz kırılgan kapsüllü susam sayesinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak mümkün” diye konuşuyor.