tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.9.2017

Doğru toprak örneği doğru analiz demek

Doğru toprak örneği doğru analiz demek

Toprak analizi YAZI DİZİSİ - 2
1. BÖLÜM: Toprak analizi neden gerekli?

Bitki beslemenin yol haritasını çıkarmada üreticinin en önemli yardımcılarından biri toprak analizi. Peki güvenilir sonuçlar için hangi noktalara eğilmek gerek?

Yaşamlarını sürdürebilmek için toprağa bağımlı olan bitkilerin bulundukları alanda yeterli besin maddesi bulunması gerekiyor. Ancak bitki besin elementleri kimi zaman toprakta mevcut ya da yeterli miktarda olmayabiliyor.

Üreticilerin yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmeleri için toprakta eksik olan elementleri dışarıdan takviye ederek bitkilere vermeleri gerekiyor. İşte bu noktada yapılacak toprak analizi ile bitki beslemenin rehberi ortaya çıkıyor. Ancak birçok uygulamada olduğu gibi toprak analizi için de toprak numunesi almanın bazı incelikleri var.

Bu alanlardan toprak örneği alınmamalı

Toprak örneği alınacak alanın öncelikle dikkatle incelenmesi gerekli. Çünkü bazı alanlar örnek almak için uygun olmayabiliyor. Bu alanlar gübre ya da kireç atılmış, hayvan gübresi yığılmış, harman yeri veya hayvan bulunan, anız yakılmış alanlar ile dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlar şeklinde sıralanıyor.

Zamanlama ve karşılaştırma önemli

Toprak analizi için renk, eğim, yön, toprak bünyesi, toprak derinliği ve bitki örtüsü bakımından farklı olan kısımlardan veya 40 dekardan büyük her parselden ayrı ayrı toprak örneği alınması önemli.  Bununla birlikte toprağın tavında olması ve zamanlamaya dikkat etmek gerek. Tarla bitkileri için her yıl, çok yıllık bitkilerde ise 4-5 yılda bir ekimden veya gübre kullanımından 1,5 ila 2 ay önce de toprak örneği alınarak analiz yapılması şart.

dogru-toprak-ornegi-dogru-analiz-demek1.jpg

Tek ve çok yıllıklar için farklı metot

Numune alırken toprak burgusu, toprak sondası veya bahçe küreği gibi aletlerden yararlanılıyor. Arazinin tamamını temsil edecek nitelikte numune alınması doğru toprak analizinin ön koşulu niteliğinde. Örnekleme metodu ise tek yıllık ürünler ile çok yıllıklarda farklı biçimde ilerliyor.

Toprak örneği nasıl toplanır?

Tek yıllık bitkilerde alanın büyüklüğüne göre zikzaklar çizilerek 10-15 farklı noktadan V şeklide bir çukur açılarak takriben 3-4 cm kalınlıkta ve 30 cm genişliğinde bir toprak dilimi alınarak örnekler toplanıyor. Çok yıllık bitkilerde ise; meyve ağaçlarında taç iz düşümünden, bağlarda ise kök aksamına yakın bölümünden 0-20 cm, 20-40 cm ve 40-60 cm derinlikten toprak burgusu yardımıyla ayrı ayrı numune alınıyor.

Son durak laboratuar

Çok yıllık bitkilerde aynı derinlikten alınan numuneler ayrı ayrı karıştırılırken tek yıllık bitkilerde tüm numuneler mümkün olduğunca homojen şekilde karıştırılıyor.  Elde edilen karışımdan 1 kg toprak örneği alınıp plastik veya bez bir torbaya konulup iç ve dışı etiketlenerek paketleniyor.

Son olarak paketlenen toprak örneği ilgili laboratuvara gönderiliyor. Uygulanacak gübreleme programı analiz sonuçları ışığında hazırlandığı takdirde başarılı sonuçlar için gerekli zemin hazırlanmış oluyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.