tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.9.2017

Limon dikip altın biçenlerin sırrı

Limon dikip altın biçenlerin sırrı

Limon birkaç yıldır üreticisine en çok kazandıran ürünlerden. Dayanıklı çeşitler ile yapılan üretim ile kazancı daha da arttırmak mümkün. Ancak trips ve don afeti gibi etkenlere önlem almak gerek.

Anavatanı Himalaya dağlarının güney etekleri olan limon bugün dünyadaki hemen her ülkenin mutfak kültüründe kendine yer edinmiş durumda. Limonun Hindistan’dan Ortadoğu’ya ticaret yoluyla getirildiği tahmin ediliyor. Mezopotamya’ya girişi ise MÖ 3000’li yıllara denk geliyor. Bugün özellikle ılıman iklime sahip ülkelerde limonun kültürel olarak yetiştiriciliği yapılıyor.

En popüler çeşitler

Türkiye’nin limon üretiminde Mersin, Adana, İzmir, Hatay ve Antalya ön plana çıkıyor. Bu iller arasında liderlik koltuğu Mersin’in elinde. Üretimi bu kadar eski ve yaygın olunca limonun bölgelere uyum sağlamış çeşit sayısı da çok oluyor. Bunlardan en önemlilerin kütdiken, enterdonat, İtalyan memeli, lamas, Kıbrıs, mayer, euroka, Molla Mehmet, lisbon ve lime. En çok üretimi yapılan ve yetiştiriciliği en eskiye dayanan çeşit ise kütdiken. Bu çeşidin ağırlıklı olarak Mersin’de yetiştirildiğini söyleyen Karabucak; mayer, euroka ve enterdonat çeşitleri de Çukurova’da oldukça yaygın.

Depoya uyum sağlayan kazandırıyor

Limon, Türkiye narenciye üretimi içinde yüzde 20’lik paya sahip. Türkiye’nin her yıl limon ihracatından 306 milyon dolar gelir elde ettiğini belirtiyor. En yaşlı ve en yaygın limon olarak adı geçen kütdiken burada da farkını ortaya koyuyor ve yatağa alma ismi verilen depolama işlemine uygunluğu sayesinde kârlılığını yükseltiyor. tarlasera’ya konuşan Silifke Ziraat Odası’ndan Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı İbrahim Serhat Göktaş, kabuğu daha kalın olan bu çeşidin yatağa alma zayiatının az olduğunu söylüyor.

limon-dikip-altin-bicenlerin-sirri1.jpg

Üretim artmaya devam edecek

“Son yıllarda limon fiyatlarının yüksek olması, Rusya’nın uyguladığı ambargo listesinde limonun yer almaması ve ihracatta sıkıntı yaşanmamasından dolayı limon bahçesi dikimi hızlandı” diyen Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Karabucak ise önümüzdeki 5 yıl içinde limon üretiminin yüzde 30 artacağını öngörüyor.

Dona karşı pervane çözümü

Limon Türkiye’de bugünlerde üreticisini en çok memnun eden ürünler arasında. Ancak son yıllarda mevsim normalleri üzerinde yaşanan soğuk hava koşulları hassas bir yapıya sahip limonu olumsuz etkilemeye başladı. Bu durum pek çok üreticiyi dayanıklı yeni çeşitlere yönlendirdi. Pek çok limon üreticisi sıklaşan don afetlerine karşı don önleyici pervaneler kullanmaya başladı.

Turunçgiller içinde gübrelemeye en çok ihtiyaç duyan meyve limon. Bunun için toprak analizi ile eksikliği belirlenen besin maddelerinin ağaç yaşı, çeşit, gübreleme şekli ve sulama faaliyetlerine göre uygun zamanlarda bitkiye verilmesi gerekli.

Bu hastalıklara dikkat!

Limonda bir diğer sorun ise zararlı baskısı. Yurtdışından gelen muz fidanlarında konukçuluk yapan trips zararlısının 2 yıldır Mersin ve Adana’da üretim kalitesini düşürdüğünü söyleyen Karabucak, ayrıca uçkurutan ve zamklama gibi hastalıklara karşı da üreticilerin mücadele halinde olduğuna dikkat çekiyor.

Rakip ülkelerin önüne geçmek mümkün

Tüm bu zorluklara ve yüksek maliyetine rağmen kazançlı fiyatlar bir süredir limon üreticilerine göz kırpıyor. Dünyanın önemli limon üreticisi ülkelerinde yaşanan olumsuz iklim şartları ve meyveye olan talep göz önüne alındığında, üretim alanlarının bir süre daha genişlemeye devam etmesi sürpriz olmayacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.