Türkiye’nin en eski botanik bahçesi İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin 2 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği ortaya çıktı. Bahçenin geleceğinin ne olacağı ise şu an için belirsiz.
Türkiye’de “Uluslararası Botanik Bahçeleri” listesine kayıtlı iki bahçeden biri olan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin 2015 yılında müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiği açığa çıktı.
Geçtiğimiz yıllarda müftülüğe devredilmesi gündeme gelen İÜ Botanik Bahçesi’yle ilgili olarak Başbakanlık İletişim Merkezi’ne başvuran Fatih Belediye Meclisi Üyesi Fazıl Uğur Soylu’nun aldığı yanıt ile birlikte bahçenin bundan 2 yıl önce Diyanet’e devredildiği anlaşıldı.
Üniversite bünyesinden koparılacak
2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nde alınan muvafakat ile, üniversiteye tahsis edilmiş Hazine’ye ait arazinin 14 bin 878 metrekarelik kısmında tahsisin kaldırıldığı belirtiliyor. Söz konusu alanda bulunan İÜ Botanik Anabilim Dalı binasının taşınmasının ardından buranın müftülük hizmetlerine ayrılması planlanıyor.
Atatürk’ün girişimiyle kuruldu
İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi Türkiye’de kurulan ilk botanik bahçesi olma unvanına sahip. 1933 yılında yapılan üniversite reformu ile Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü botanikçiler Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner tarafından kurulmuştu.
Türkiye’nin ilk botanik bahçesi
1935 yılı ilkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi adıyla hizmete giren tesis, uzun yıllar boyunca botanik ve bitki bilimi alanında önemli çalışmaların merkezi oldu. 12 Aralık 2003 tarihinde adı İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi olarak değiştirilen bahçe, endemik bitkiler ile dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen binlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Binlerce bitki türü barındırıyor
Süleymaniye’de bulunan botanik bahçesinin 9 adet serası ve bunların içinde asırlık ve egzotik olmak üzere toplam 2 bin 500 adet bitki türü bulunuyor. Herbaryumunda yaklaşık 40 bin adet fosil bitki barındıran bahçede 6 bine yakın canlı ağaç, çalı, otsu, tropik ve subtropik bitki yaşıyor.
Uygulamalı eğitim olanağı sunuyor
Yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 400 botanik bahçesiyle tohum alış verişi yapan İÜ Botanik Bahçesi her yıl birçok insan tarafından ziyaret ediliyor. Botanik bahçesi çevresel, tarihi ve ekolojik öneminin yanında uygulama ve eğitim alanı olarak İstanbul Üniversitesi öğrencilerine uygulamalı öğrenim olanağı sunuyor.
Akademisyenlerin tepkisini çekmişti
Osmanlı imparatorluğu döneminde şeyhülislamlık evinin bulunduğu alan üzerinde yer alan bahçenin müftülüğe devri ile ilgili plan 2013 yılında da gündeme gelmişti. Başta İstanbul Üniversitesi’nden olmak üzere pek çok akademisyen ve öğrenci ise plana tepki göstermiş ve imza kampanyaları düzenlenmişti.