tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.5.2017

Su kültüründe erkenci marul ürettiler

Su kültüründe erkenci marul ürettiler

Çukurova Üniversitesi’nde su kültüründe yetiştirilen kıvırcık marul, hızlı bitki gelişimi sayesinde 20 günlük erkencilik sağladı.

Topraksız tarım koşullarında yapılan marul üretiminde yüksek verim alınabileceği kanıtlandı. Çukurova Üniversitesi’nden araştırmacılar, hidroponik tarım yöntemiyle kıvırcık marulun hasat süresini kısaltarak kaliteli ve verimli ürün elde etmeyi başardı.

Üniversitenin Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde yürütülen proje kapsamında, marul bitkisi konvansiyonel yetiştirme ortamının yerine su kültürünün uygulandığı serada yetiştirildi. Mineral besin elementleri içeren ve havalandırılan suyun içine gömülen bitki kökleri, gerekli besini bu sayede elde ederek ürünün hızla gelişimini sağladı.

Gübre randımanı artıyor

Bitkilerin içinde yetiştikleri besin çözeltisine hümik ve fülvik asit uygulamaları yapılarak hasat süresini 3 kat arttırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Yıldız Daşgan, böylece gübre randımanını yükselttiklerini ve bitki gelişimini hızlandırdıklarını söylüyor.

Su kültürü hastalık riskini azaltıyor

Hidroponik tarımda hastalık riskinin de azaldığını söyleyen Daşgan, “Yeşil yapraklı sebzelerde en önemli konulardan biri toprağın temiz olması. Su kültüründe hastalık ve zararlı olasılığı azalırken pestisit kullanmadan tertemiz yapraklar üretime sunulabiliyor. Tüketim sırasında yıkama ve ayıklama süresi de kısalmış oluyor” diyor.

20 gün erken pazara çıkacak

Bu yöntemle yıl boyunca üretilen ürün sayısının artacağını ve marulda erkenciliğin sağlanabileceğini söyleyen Daşgan, “Toprakta çeşidine göre kıvırcık marul yetiştirmek 60 günü bulurken biz burada 20 günlük bir erkencilik yakaladık. Böylece ürünün pazara çıkma süresi de kısalacak” diye konuşuyor.

 


Yorumlar
  • KENAN SIRIN

    bunu yıllardır gelişmiş ülkeler başarı ile yapıyor zaten... haber niteliğinde olmasına şaşırdım.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.