Bilim insanları buğday kepeğinden besin takviyesi ve plastiğe alternatif malzeme üretmenin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Ekmek ve hayvan yemi yapımında kullanılan buğday kepeğinden ilaç sektörü ve endüstri için hammadde olarak yararlanılabileceği kanıtlandı. İsveçli bilim insanları kepekten elde edilen biyomoleküllerle besin takviyesi ve gıda ambalajı üretilen bir süreç geliştirdi.
Stockholm’de bulunan KTH Teknoloji Enstitüsü’nde buğday üzerine yürütülen araştırmalar, bitki çekirdeğinin dış yüzeyini oluşturan ve kepek adı verilen kısmı üzerine yoğunlaştı. Araştırmacılar, buğdayın besin değeri en düşük olarak kabul edilen kepeğinde yer alan değerli biyomolekülleri ayrıştırmayı başardı.
İlaç ve besin takviyesi için kullanılabilir
Kepekte bulunan hemiselüloz ve oligosakkaritlerin sıcak ve yüksek basınçlı su ile karbonhidrat-aktif enzimler yardımıyla ayrıştırılması sürecinde bitkide polisakkaritlerin antioksidan özelliklerini geri kazandığı görüldü.
Buğday kepeğinin antioksidan özelliklerine zarar vermeden elde edilen hemiselüloz ve oligosakkaritler, prebiyotik özellikleriyle insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Bu maddeler diyet ürünlerinde besinsel lif olarak sıkça kullanılıyor.
Gıda sanayisine sağlıklı alternatif
Araştırmanın yürütücülerinden Francisco Vilaplana, bu buluş sayesinde kepekten ilaç ve besin takviyesi üretiminde yararlanılabileceğini söylüyor. Vilaplana, elde edilen maddelerin ayrıca gıda paketleme, saklama ve kozmetik ürünlerinde fosil bazlı olmayan sağlıklı bir alternatif oluşturabileceğini söylüyor.