tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.5.2017

Patlıcan ve hıyar yollara değil çöpe dökülüyor

Patlıcan ve hıyar yollara değil çöpe dökülüyor!

Domateste ihracat umutları Mayıs sonuna devredilirken, Rusya yollarına çıkamayan salatalık ve patlıcanlar üreticilerin ellerinde kaldı.

Türkiye-Rusya zirvesinden beklenen haber gelmedi ve taze sebzede ihracat yasaklarının bir süre daha devam edeceği anlaşıldı. 1,5 yıl içinde 1 milyar dolara yaklaşan zarardan geri dönüş için beklentiler 22 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü zirvesine ertelendi.

Üretici fiyatları hızla düşüyor

Herke uçak krizi öncesinde ihracatın yüzde 57’sinin Rusya’ya yapıldığı domatesi konuşurken taze sebze pazarının diğer büyükleri olan salatalık, patlıcan ve biberde yaşanan sıkışma da ciddi boyutta. 2016 Ocak ayından bu yana Rusya yolları kapanan patlıcan ve salatalıkta baharla birlikte fiyatlar da hızla düşmeye başladı.

Biberde gelir kaybı yüzde 80’e ulaştı

Nisan ayı içinde sivribiberde üretici fiyatları yüzde 80 oranında düşerken onu yüzde 70 ile patlıcan, yüzde 63 ile de salatalık izledi. Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, ürününe alıcı bulamayan ve maliyetini karşılayamayan üreticilerin patlıcan ve salatalıkları çöpe dökmek zorunda kaldığını belirtiyor.

patlican-ve-hiyar-yollara-degil-cope-dokuluyor1.jpg

Özellikle Rusya pazarına özel olarak üretilen dikenli hıyar gibi ürünler ciddi boyutlara ulaşırken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Rusya’nın vergiler yoluyla kendi üreticilerini korumasına belli sezonlarda müsaade edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Fas pazarda Türkiye’yi geçti

Tüm bunlar olurken domateste ise grafik tersine işledi ve Mayıs ayında gıda ürünleri arasında pazar fiyatı en çok artan ürün yüzde 31 ile domates oldu. Geçtiğimiz 1,5 yılda Rusya domates pazarındaki birinciliğini Fas’a kaptıran Türkiye’nin alternatifleri arasında ise Belarus, Ukrayna ve Irak ön plana çıktı. Bu dönemde Belarus’a yapılan domates ihracatı 5 kat, salatalık ihracatı ise yüzde 64 arttı.

Diğer ürünler ön plana çıkarılmalı

Antalya Toptancı Hali Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Başkanı Cüneyt Doğan, alternatif pazarlar bulmak dışında tek çözümün yasakların kalktığı narenciye, soğan, karnabahar, brokoli gibi ürünlere ağırlık vermek olacağını dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.