tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.4.2017

Gübre satışları kamera ile izlenecek

Gübre satışları kamera ile izlenecek!

Nitratlı gübre satışlarının kontrolü için gübre satış ve depolama yerlerine kamera zorunluluğu getirildi.

Bir yıllık yasak sürecinin ardından satışına kontrollü olarak yeniden başlanan nitratlı gübrelere dair yeni bir karar daha yayınlandı. Buna göre gübre satış yerleri ve depolama alanları kamera sistemiyle 24 saat izlenecek.

Dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ, nitratlı gübrelerin satışının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kontrollü şekilde gerçekleştirilmesini amaçlıyor.

Her nokta izlenebilir olacak

Tebliğe göre gübre bayi ve dağıtıcılarının satış ya da depolama işlemlerinin gerçekleştiği tüm yerlere kamera sistemi kurması zorunlu. Birden fazla depo mevcut ise her nokta için birer kamera konulması ve kameraların tüm depoyu görecek şekilde kurulması gerekiyor.

Bayi ve dağıtıcıların sorumluluğunda kurulacak

Takip ve sistemi ve kameralar Bakanlığa eş zamanlı olarak veri akışı sağlayacak şekilde tasarlanacak. Tebliğde “Dağıtıcılar kurulan takip ve kamera sisteminin bu Tebliğe uygun şekilde uygulanmasından ve sistemin kurulumu ve işlemesi için gerekli altyapıyı sağlamaktan sorumlu olacak” ifadeleri yer alıyor.

gubre-satislari-kamera-ile-izlenecek.jpg

Yıl sonuna kadar tamamlanması gerekli

Kamera sistemlerinin kurulması için son tarih 31 Aralık 2017 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar işler hale gelecek kamera takip sistemi Tarım Bilgi Sistemi ile entegre şekilde çalışacak.

Patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz Şubat ayında amonyum nitratlı gübrelerin tarım amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştı. Kalsiyum nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımına ise tedbirler getirilmişti. Buna göre piyasaya sunulan gübrelerin karekod ve DNA barkodu taşıması da zorunlu hale gelmişti. Aynı şekilde arazide gübre kullanımının da Bakanlık personelinin denetiminde yapılması öngörülmüştü.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.