İşsizlik son 7 yılın zirvesine ulaştı. İstihdam sorunun en yaygın olduğu genç ve kadın nüfusu için tarım kilit rol oynuyor.
Türkiye’de işsizlik oranı son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 12,7’yi buldu. İstihdam payının yüzde 18,4’ünü oluşturan tarımda toplam nüfus ise son 1 yıl içinde 88 bin kişi azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı istihdam verileri ekonomik anlamda olumsuz bir tablo sunuyor. Buna göre Aralık 2015 ile Aralık 2016 tarihleri arasında işsizlik oranı yüzde 1,9 artarak 3,87 milyon kişiye ulaştı.
Nüfus genç, gençlik ise işsiz!
Genç nüfusa bakıldığında ise işsizlik sorununun daha yaygın olduğu dikkat çekiyor. 15-24 yaş arası nüfusun yüzde 24’i işsizlikle karşı karşıya. 29,6 yaş ortalamasıyla Türkiye’nin dünyadaki en genç ülkelerinden biri olduğu düşünüldüğünde bu oran daha da endişe veriyor.
Tarımın gençleşmesi istihdamı dengeleyecek
Türkiye’de kırsal nüfusun yüzde 60’ı tarımla uğraşırken, 2012 yılında yüzde 22 olan bu nüfus hızla azalmaya devam ediyor. Bu durum genç nüfusun tarım alanında daha çok varlık göstermesinin istihdam açısından kilit rol oynayacağını gösteriyor.
Kadın emeği tarımda fark yaratıyor
Tarımın rolü kadın nüfus açısından da büyük önem taşıyor. Ülkedeki erkek nüfusunun yüzde 75’i işgücüne katılırken kadınların ise yalnızca yüzde 32’si istihdam ediliyor. Çalışan erkeklerin yüzde 15’i tarım alanında emek verirken, kadın nüfusunda ise bu oran yüzde 26,3.
TÜİK verilerine göre tarım sektöründe çalışan nüfusun yüzde 44,5’ini kadınların oluşturduğu görülüyor. Bu durum tarımsal istihdamın arttırması ile kadın nüfusunun işsizlik sorununun giderilmesinde önemli rol oynayacağını gösteriyor.