tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.3.2017

Yabani zeytinler tarım ailesine katılacak!

Yabani zeytinler tarım ailesine katılacak!

Delice adıyla da bilinen yabani zeytin ağaçlarını aşılayarak tarımsal üretime kazandırmak için proje başlatıldı.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde maki alanlarında sıkça görülen yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırmak için çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz yıl 300 bine yakın zeytin ağacı aşılanırken, hedef bu sayıyı 5 yıl içinde 1,5 milyona çıkarmak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen eylem planı kapsamında “bozuk orman” alanları içinde yer alan zeytin ağaçları aşılanıyor. 2016 yılında aşılanan ağaçların sayısı 293 bin olarak açıklandı.

Yeni fidanlar da ekilecek

Bu yıl 310 bin ağacın daha aynı uygulamaya dahil etmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, 2019 yılına kadar 1,5 milyon yabani zeytinin aşılanmış olacağını belirtiyor. Planın bir ayağını ise aşılı zeytin fidanı dikimleri oluşturuyor. 2016’da dikilen 36 bin aşılı zeytinin yanına bu yıl 14 bin fidan daha eklenecek.

Dayanıklı ama verimsiz

“Delice” de denilen yabani zeytin ağaçları güçlü genetik yapısıyla zorlu toprak ve iklim koşullarında kendiliğinden yetişebiliyor. Susuzluğa ve kuraklığa dayanımıyla bilinen delice ağacının yaprakları ve zeytininden çıkarılan yağ kimi bölgelerde geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılıyor.

Yunan mitolojisiyle özdeş!

Ancak bu ağaçlardan meyve verimi alabilmek için aşılama yapılarak kültürü alınmaları gerekiyor. Islah edilen delice ağacı dikimi izleyen 5-6 yıl içinde meyve verecek olgunluğa erişiyor. Latince adı olea oleaster olan yabani zeytin Eski Yunan mitolojisinde de önemli bir yeri bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.