Delice adıyla da bilinen yabani zeytin ağaçlarını aşılayarak tarımsal üretime kazandırmak için proje başlatıldı.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde maki alanlarında sıkça görülen yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırmak için çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz yıl 300 bine yakın zeytin ağacı aşılanırken, hedef bu sayıyı 5 yıl içinde 1,5 milyona çıkarmak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen eylem planı kapsamında “bozuk orman” alanları içinde yer alan zeytin ağaçları aşılanıyor. 2016 yılında aşılanan ağaçların sayısı 293 bin olarak açıklandı.
Yeni fidanlar da ekilecek
Bu yıl 310 bin ağacın daha aynı uygulamaya dahil etmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, 2019 yılına kadar 1,5 milyon yabani zeytinin aşılanmış olacağını belirtiyor. Planın bir ayağını ise aşılı zeytin fidanı dikimleri oluşturuyor. 2016’da dikilen 36 bin aşılı zeytinin yanına bu yıl 14 bin fidan daha eklenecek.
Dayanıklı ama verimsiz
“Delice” de denilen yabani zeytin ağaçları güçlü genetik yapısıyla zorlu toprak ve iklim koşullarında kendiliğinden yetişebiliyor. Susuzluğa ve kuraklığa dayanımıyla bilinen delice ağacının yaprakları ve zeytininden çıkarılan yağ kimi bölgelerde geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılıyor.
Yunan mitolojisiyle özdeş!
Ancak bu ağaçlardan meyve verimi alabilmek için aşılama yapılarak kültürü alınmaları gerekiyor. Islah edilen delice ağacı dikimi izleyen 5-6 yıl içinde meyve verecek olgunluğa erişiyor. Latince adı olea oleaster olan yabani zeytin Eski Yunan mitolojisinde de önemli bir yeri bulunuyor.