Uzayda tarım hayali sonunda gerçek oluyor. BASF firması ile üç Alman öğrencinin geliştirdiği V3PO, SpaceX CRS-10 isimli NASA roketiyle uzaya fırlatılıyor.
Uzun yıllardır tasarlanan uzayda bitkisel üretim hayali ilk kez deneyime dönüşüyor. Uzay koşullarında tarım yapabilmenin koşullarını yaratan V3PO, NASA’ya ait SpaceX CRS-10 roketiyle uzaya fırlatılarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilecek.
Yerçekimsiz ortamda kök gelişimi
Almanya’da bulunan Edith Stein Tarım Lisesi öğrencisi üç genç araştırmacının BASF Bitki Koruma ekibinin bilimsel desteğiyle geliştirdiği V3PO, uzun soluklu bir çalışmanın ürünü. Bitkilerin yerçekimsiz ortamda kök gelişimlerini mümkün kılmak ise ekibin ana misyonu.
Dünya dışında yetişen ilk bitki olacak!
Açılımı Yörüngede Bitkisel Üretim olan V3PO ile uzaya taşınacak ilk bitki “duvar sarmaşığı” olarak bilinen Ficus pumila. Bitkiler, uzay koşullarına özel olarak tasarlanmış mini kutularda yer alıyor. BASF’in geliştirdiği bu minyatür seraların bakımından ise ISS’de bulunan astronotlar sorumlu.
Uzayda taze gıda mümkün
V3PO’nun amacı uzay görevlerinde astronotlara taze gıda sağlayabilecek bir üretimin mümkün olabileceğini kanıtlamak. Bu deneyin başarıya ulaşması, yakın gelecek için tasarlanan uzay projelerini en büyük handikabı olan beslenme konusuna da ilham olacak.