Muğla’nın Marmaris ve Ula ilçelerinde kurulan sakız bahçeleri gıdanın yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisine de hammadde sağlayacak.
Damla sakızı ortalama 1100 TL kilogram fiyatıyla en değerli bahçecilik ürünlerinden biri. Muğla’da bu değerli bitkiyi katma değere dönüştürmek için çalışmalar ise hızlandı. Marmaris ve Ula’da dikilen 100’ün üzerinde sakız ağacı da bu amaca hizmet ediyor.
Üreticiler bahçelerini sakıza açıyor
İlk olarak 2015'te Muğla İl GTHB Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle tesis edilen sakız bahçeleri her yıl genişliyor. Bakanlık tarafından yürütülen Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi projesi kapsamında, geçtiğimiz yıl Ula’nın Esentepe mahallesinde kurulan sakız bahçesine 62 yeni ağaç dikildi. Marmaris’e bağlı Bozburun mahallesinde ise bir üreticinin bahçesine 50 sakız ağacının dikimi yapıldı.
Dekar başına 30 kg ürün alınacak
Sakız üretimi bu gelişimini 2016 yılında yabani sakız ağaçlarının aşılanması çalışmalarındaki başarıya borçlu. 15 yıl sonra her bir ağaçtan 500-600 gram ürün alınarak dekar başına 30-35 kg damla sakızı üretmek mümkün hale gelecek.
Aşılamadaki başarı üretimi arttıracak
Aşılama çalışmalarının bu yıl da devam edeceğini söyleyen Muğla GTHB İl Müdür Vekili Muhammet Sevinç, “Dikilen sakız ağaçlarından 4 yıldan itibaren ürün alınsa da, kayda değer olarak 7 yıl sonra ürün vermeye başlıyor” bilgisini veriyor.
Çok yönlü fayda sağlıyor
Damla sakızının kimyasal bileşiminin yüzde 97’sini reçine asitleri ve mastikorezenler, yüzde 1-3’ünü ise uçucu yağlar oluşturuyor. Sindirimi kolaylaştırma özelliğiyle gıda sektöründe aranan bir ürün olan damla sakızı, tıbbi ilaç yapımında, kozmetik sanayisinde ve sanat eserlerinin korunmasında kullanılan özel cilaların yapımında da kullanılıyor.