Sakarya Üniversitesi’nde toprağın kalitesini düşüren fenol maddesi içermeyen mikro besin gübresi üretildi.
Sakarya Üniversitesi’nde bitkilerin mineral ihtiyacını karşılamak için kullanılan mikro besin gübrelerinde fark yaratan bir projeye imza atıldı. Toprak üzerinde olumsuz etkisi olan fenol maddesi kullanılmadan üretilen “oksi-şelatlı” gübre, bu alanda Türkiye için bir ilk olacak.
Üniversitesinin Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız’ın Sakarya Teknokent bünyesindeki geliştirdiği fenolsüz gübrenin yeni nesil şelatlı mikro besin gübrelerine alternatif olması amaçlanıyor.
Fenol maddesi nedir?
Türkiye’de ithalata bağımlı olan mikro besin gübrelerinin bazılarının üretiminde fenol maddesinden yararlanılıyor. Fenolün farklı ürünlerde çeşitli oranlarda bulunduğunu söyleyen Yıldız, gübreleme ile birlikte toprağa verilen bu maddenin toprağı kirletici etkisi olduğunu vurguluyor.
Alternatif molekül kullanıldı
Fenol yerine alternatif molekül arayışına giren Yıldız ve ekibi, bunun için etkinliği düşük bir molekül olan etilendiamin tetra asetik asitten (EDTA) yararlanmaya karar vermiş. “Özellikle demir iyonu ile kompleksleşme etkinliğini düşük olan bu asidin kompleks kararlılığını iyileştirerek, dünyada uygulanan yeni nesil moleküllerin durumuna getirdik” diyor.
Patent çalışmaları başladı
Elde ettikleri bileşiğin herhangi bir zehirli özellik taşımadığını belirten Yıldız, “Toprağa zarar vermeyen ve etkinliği yüksek şelatlı ajanlara alternatif niteliğinde bir yapı ortaya koyduk” şeklinde konuşuyor ve ürünün patent sürecinde olduğu bilgisini veriyor.