tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Atatürk Orman Çiftliği yalnızca bir "yeşil alan" mı?

13.1.2017

Atatürk Orman Çiftliği yalnızca bir "yeşil alan" mı?

Atatürk Orman Çiftliği yalnızca bir "yeşil alan" mı?

Atatürk Orman Çiftliği arazi ve ürünlerinin satışı ve kiralanmasına dair yeni yönetmeliğin çiftlik topraklarını amaç dışı kullanıma açacağı belirtiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde anayasa tartışmaları sürerken, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazi ve ürünleri ile ilgili yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni yönetmelik, AOÇ Müdürlüğü’nün çiftlik arazisi ve ürünlerinin satış ve kiraya verme işlemlerine dair yetkilerini genişletiyor.

Tüm işlemler Müdürlüğe bağlanıyor

Yapılan değişiklikle birlikte AOÇ Müdürlüğü’nün yetkileri çiftlikte üretilen ürünlerin doğrudan ya da ihaleli ya da ihalesiz satışı, ürünlerin bayilik aracılığıyla satım ve pazarlama ve teslim işlemleri, teslim alınma ve bedellerinin ödenmesi ile taşınır veya taşınmazların kiraya verilmesine ilişkin işlemleri kapsayacak.

Yönetmelik yargıya taşınacak

TMMOB Ankara Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada, yeni yönetmeliğin Atatürk Orman Çiftliği topraklarının amaç dışı kullanımını kolaylaştıracağı ve tüm çiftlik arazisinin yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

ataturk-orman-ciftliği-yalnizca-bir-yesil-alan-mi1.JPG

“Daha önceki yönetmelik AOÇ arazilerini kuruluş amaçları dışında kiralamaya izin vermiyordu. Şimdi ise arazilerin kuruluş ilkeleri ve Atatürk’ün şartlı bağışının dışında kiralamanın önü açılıyor” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeni yönetmeliği yargıya taşıyacaklarını dile getirdi.

Toplumsal bir bellek alanı

Önceki Sayıştay raporlarında kiralanan AOÇ arazilerinde kalıcı yapıların yapıldığının vurgulandığını hatırlatan Candan, “Atatürk Orman Çiftliği yalnızca bir tarım çiftliği ya da yeşil alan değil, toplumsal bir bellek alanıdır. Hepimize emanet edilmiş bu toprakların kiralanması için bürokrasiye sınırsız yetki verilemez” dedi.

Cumhuriyetin en önemli kentsel tarım arazisi

Bu kararla birlikte arazilerin tarımsal niteliğinin ortadan kaldıracağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise, “Dünyada kentsel tarımın tartışıldığı şu günlerde Cumhuriyetin en önemli kentsel tarım alanı olarak da ifade edilen 90 yıllık Atatürk Orman Çiftliği’nin ‘müdürün çiftliği’ yapılmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.