Mersin’de yaşanan sel felaketi sera alanlarını vurdu. Canları pahasına ürünlerini kurtarmaya çalışan üreticilerden bazıları seralarına ancak sandallarla ulaşabiliyor. Ürün kayıpları sebze fiyatlarını da etkileyecek.
Mersin’de örtü altı biber üretiminin merkez üssü olan Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde etkili olan sel afeti geniş çapta zarara yol açtı. 60 bin dekar alanın sular altında kaldığı bölgede üreticiler sel sularını sera alanlarından temizlemeye çalışıyor.
Biberin yanı sıra patlıcan ve kabak ürünlerinde hasat tarihine denk gelen sel baskınının en yoğun yaşandığı bölgelerde kimi üreticiler seralarına ulaşabilmek için sandal kullanmak zorunda kaldı. Hasat tespitinin yapılmasından bu yana bir hafta geçmesine karşın yaralar halen sarılabilmiş değil.
Üreticiler hayatını riske atıyor
Tarsus’ta 30 bin dekara yakın alanda zarara yol açan sel afeti, Akdeniz ilçesinde de Kazanlı ve Adanalıoğlu bölgeleri başta olmak üzere üreticileri mağdur etmiş durumda. Tarsuslu üreticilerden Hüseyin Özer, ürünlerini kurtarmak için yaşamlarını tehlikeye attıklarını söylüyor: “100 milyon TL zararımız var. Çok zor şartlarda mahsul yetiştiriyoruz, şimdi ise ölümle burun buruna bunları toplamaya çalışıyoruz.”
Kredi ile kurulan seralar sular altında
20 bin dönümde biber üretimi yapan Fuat Can ise “Gece gündüz çalışıyoruz ama adeta topraktan su fışkırıyor. Bitkilerimiz ölü durumda ve hasat yapamıyoruz” diyor. Serasını devletten ve özel bankalardan kredi alarak kurduğunu söyleyen Can, “Şimdi 500 bin TL zararımız var. Borçları ertelemek yetmez. Yetkililerden borçlarımızın silinmesini istiyoruz” şeklinde konuşuyor.
Selin etkisi tüketiciye yansıyacak
Tarsus’ta 106 dönümlük sera alanının tamamı sular altında kalan kabak üreticisi Bilal Tekerlek, ürünlerini sandal yardımıyla hasat etmeye çalışıyor. “Çok pahalı tohumlar ile yetiştirdiğimiz ürünlerimiz su altında kaldı” diyen Tekerler, “Patlıcan 1,5 TL iken şimdi 7 TL’den bahsediliyor. Selin etkisi vatandaşa yansıyacak. Halk 1 TL’ye yiyeceği sebzeyi 3 TL’ye yiyecek” diye konuşuyor.
Fiyatların yükselmesi kaçınılmaz
Afetin ardından ürün arzında ciddi bir daralma olduğunu söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise “Fiyatlar şimdiden bir miktar arttı. Ancak zararın boyutu bu şekilde artarsa fiyatlar daha da yükselir” uyarısında bulunuyor.
Üreticilere borç affı getirilmeli
Gökçel de mağdur üreticiler için borç affının gündeme gelmesi gerektiğini vurguluyor: “Geçen yıl Rusya ile yaşadığımız krizle birlikte üreticilerimiz zaten müthiş zarar etti. İnsanlarımızın ihtiyacı olan ürünleri üretebilmemiz için borç affı talep ediyoruz.”