tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.1.2017

İşte Mersin’de sel mağduru üreticilerin durumu

iste-mersin-de-sel-magduru-ureticilerin-durumu1.jpg

Mersin’de yaşanan sel felaketi sera alanlarını vurdu. Canları pahasına ürünlerini kurtarmaya çalışan üreticilerden bazıları seralarına ancak sandallarla ulaşabiliyor. Ürün kayıpları sebze fiyatlarını da etkileyecek.  

Mersin’de örtü altı biber üretiminin merkez üssü olan Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde etkili olan sel afeti geniş çapta zarara yol açtı. 60 bin dekar alanın sular altında kaldığı bölgede üreticiler sel sularını sera alanlarından temizlemeye çalışıyor.

Biberin yanı sıra patlıcan ve kabak ürünlerinde hasat tarihine denk gelen sel baskınının en yoğun yaşandığı bölgelerde kimi üreticiler seralarına ulaşabilmek için sandal kullanmak zorunda kaldı. Hasat tespitinin yapılmasından bu yana bir hafta geçmesine karşın yaralar halen sarılabilmiş değil.

iste-mersin-de-sel-magduru-ureticilerin-durumu.jpg

Üreticiler hayatını riske atıyor

Tarsus’ta 30 bin dekara yakın alanda zarara yol açan sel afeti, Akdeniz ilçesinde de Kazanlı ve Adanalıoğlu bölgeleri başta olmak üzere üreticileri mağdur etmiş durumda. Tarsuslu üreticilerden Hüseyin Özer, ürünlerini kurtarmak için yaşamlarını tehlikeye attıklarını söylüyor: “100 milyon TL zararımız var. Çok zor şartlarda mahsul yetiştiriyoruz, şimdi ise ölümle burun buruna bunları toplamaya çalışıyoruz.”

Kredi ile kurulan seralar sular altında

20 bin dönümde biber üretimi yapan Fuat Can ise “Gece gündüz çalışıyoruz ama adeta topraktan su fışkırıyor. Bitkilerimiz ölü durumda ve hasat yapamıyoruz” diyor. Serasını devletten ve özel bankalardan kredi alarak kurduğunu söyleyen Can, “Şimdi 500 bin TL zararımız var. Borçları ertelemek yetmez. Yetkililerden borçlarımızın silinmesini istiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Selin etkisi tüketiciye yansıyacak

Tarsus’ta 106 dönümlük sera alanının tamamı sular altında kalan kabak üreticisi Bilal Tekerlek, ürünlerini sandal yardımıyla hasat etmeye çalışıyor. “Çok pahalı tohumlar ile yetiştirdiğimiz ürünlerimiz su altında kaldı” diyen Tekerler, “Patlıcan 1,5 TL iken şimdi 7 TL’den bahsediliyor. Selin etkisi vatandaşa yansıyacak. Halk 1 TL’ye yiyeceği sebzeyi 3 TL’ye yiyecek” diye konuşuyor.

İşte Mersin’de sel mağduru üreticilerin durumu!

Fiyatların yükselmesi kaçınılmaz

Afetin ardından ürün arzında ciddi bir daralma olduğunu söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise “Fiyatlar şimdiden bir miktar arttı. Ancak zararın boyutu bu şekilde artarsa fiyatlar daha da yükselir” uyarısında bulunuyor.

Üreticilere borç affı getirilmeli

Gökçel de mağdur üreticiler için borç affının gündeme gelmesi gerektiğini vurguluyor: “Geçen yıl Rusya ile yaşadığımız krizle birlikte üreticilerimiz zaten müthiş zarar etti. İnsanlarımızın ihtiyacı olan ürünleri üretebilmemiz için borç affı talep ediyoruz.”


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.