Paris’teki Bon Marche mağazası çalışanları kendi gıdalarını şirketin terasında bulunan bahçede üretiyor. Sonuç; düşük maliyetle keyifli bir iş ortamı!
Batı ülkelerinde çatıda bitkisel üretimin örnekleri güç geçtikçe artıyor. İlk olarak restoranların müşterilerine en taze ürünü servis edebilmek için başlattığı “kendi sebzeni kendin üret” felsefesi, artık metropolde yaşayıp kendine olanak yaratabilen bireyler için de bir yaşam biçimine dönüştü.
Ünlü giyim markası Bon Marche’nin Paris’in en işlek caddelerinde bulunan binasının çatısı ise ilham verici bir başka örneği oluşturuyor. Şirket çalışanları, kentin sembolü olan Eiffel Kulesi’ne bakan 700 metrekare genişliğindeki bu terasta kendi yiyeceklerini üretiyor!
60 çeşit ürün yetiştiriliyor
Domatesten kabağa, çilekten nane ve fesleğene kadar uzanan 60 farklı ürünün yer aldığı teras, mağaza çalışanları için hem bir taze gıda kaynağı hem de bir hobi alanı. Şehir manzarası eşliğinde tarım yapmanın keyfini sürenlerden biri de işe alım memuru olarak çalışan Charlotte Arnoux.
Maliyeti düşük, keyfi yüksek!
Bitkilerin yetişmesinde emeği olan 200 personelde biri olan Anoux, kahvaltı ve öğle yemeklerinin birlikte yenildiği bu terası “Hem bahçeciliği öğrenmek hem de iş arkadaşlarınızla vakit geçirmek için harika bir yer” diye tanımlıyor.
Şirket yöneticilerinden Hubert Genet ise, “Bu bahçenin çalışanlarımıza kattığı moral ve motivasyonu düşündüğümüzde, çok düşük bir maliyetli bir yatırım olduğunu söyleyebilirim” diye konuşuyor.
Şehir tarımı 100 hektara çıkacak
Bon Marche Paris’teki tek terasta tarım örneği değil. Şehir belediyesinin hedefi, çatı ve kaldırımlarda bitkisel üretim yapılan alanları 2020’ye kadar 100 hektara çıkarmak. Bu alanın üçte biri yalnızca sebze ve meyve gibi tüketime yönelik üretimden oluşacak.