ABD seçimlerinde Trump kırsal kesimden aldığı yoğun destek ile başarıya ulaştı. Ancak uzmanlar Trump’ın katı göç politikasının tarımsal üreticiler aleyhine olduğunu düşünüyor.
Tüm dünyanın merakla beklediği ABD genel seçiminin sonuçları açıklandı ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’ı beklenmedik şekilde geride bırakarak ABD’nin yeni devlet başkanı oldu.
Seçim gününe dair ilginç ayrıntı
Çoğu ülkede hafta sonuna denk getirilen seçimler ABD’de 1845 yılından beri Salı günleri yapılıyor. Bunun altında yatan neden ise 19. yüzyılda ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan tarımsal üreticiler. Ülkede o yıllarda geleneksel olarak ürün pazarlarının kurulduğu Çarşamba günü ticari faaliyetlere ayrılırken Cuma, Cumartesi ve Pazar ise ibadet günleri oldukları için tercih edilmemişti. Pazartesi ise çoğu üreticinin en yakın oy merkezine gitmek için geçmesi gereken uzun yolculuk için ayrılmıştı.
Seçimlerin gizli aktörü tarım
Bugün dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’de tarım sektörünün payı artık yüzde 1,2’ye düşmüş durumda. Buna karşın 400 milyar dolar hasıla ve 175 milyar dolarlık ihracatıyla ABD tarımsal ekonomiler arasında da başı çekiyor.
Uzmanlara göre uzunca süredir alarm veren ABD ekonomisi 2016'da gözle görülür bir tıkanma içine girdi. Tarım gelirleri ise 2014 yılından beri düşüş eğiliminde. Düşen gelir ve istihdamın yarattığı huzursuzluğun oy tercihlerini en çok etkileyen faktör olduğunda ise herkes hemfikir.
Adaylar ne vaat etmişti?
Yine de uzun ve zorlu seçim kampanyası sürecinde tarım ne Trump ne de Clinton’ın öncelikli konularından biri oldu. Yönetim programlarına bakıldığında ise Demokratların adayı olan Clinton’ın cephesinde “Tarımsal Pazarı ve Yerel Gıdayı Destekleme Programı” ön plana çıkarken Cumhuriyetçilerin cephesinde ayrıntılı bir tarım programı bulunmuyordu.
Üreticiler tarımı riske atan politikaya oy verdi
ABD'deki seçim sürecinde en çok tartışılan konu ise göçmen politikası oldu. Trump’ın göçmenlere karşı saldırgan söylemi ve Meksika sınırına duvar örme planı pek çok kesimin tepkisini çekmişti. Tarımda göç reformu konusunun kritik rol oynadığını söyleyen ABD’li tarım uzmanı Tim Cansler, seçimlerden kısa bir süre önce şu yorumu yapmıştı: “Bugün ABD tarımının en büyük sorunu yetersiz işgücü ve tarımsal işgücünde göçmenler önemli rol oynuyor. Kazanan tarafın göç politikası tarımı doğrudan etkileyecek.”
Buna karşın seçim sonuçlarına bakıldığında tarımın ağırlıklı olduğu eyaletlerde Trump’ın belirgin bir üstünlük kurduğu görülüyor. İlk istatistikler Trump kırsal oyların yüzde 62’sini alırken, üretici kesiminin yüzde 70’sinin Trump’a oy verdiği yönünde.