tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.10.2016

Sofraz pirinci HES’e feda edilmesin!

Sofraz pirinci HES’e feda edilmesin!

Adıyaman’ın Sofraz pirinci ile ünlü Besni ilçesinde HES projesi 2 bin dönüm tarım arazisini susuz bıraktı.

Hidroelektrik santrallerin (HES) sayısının 14’e çıktığı Adıyaman’da üreticilerin tepkileri de artıyor. Besni ilçesinde inşa edilen HES’e karşı açıklama yapan üreticiler, tarım arazilerini besleyen su kaynaklarının ellerinden alındığını dile getirdi.

20 bin dönüm susuz kaldı

Üçgöz mevkiinde inşa edilen Besni Hidroelektrik Santrali’nin üzerine kurulduğu Değirmen çayından proje öncesine kadar yaklaşık 10 köyün faydalandığı söyleyen üretici Mehmet Akkuş, “2 bin dönüm araziyi besleyen su yolu artık yok. Hiçbirimizin haberi veya bir sözleşme olmadan suyumuzu elimizden alıyorlar” diyor.

Araziler sulu olarak tapulu

Proje henüz elektrik üretimine geçmezken tarım arazilerinde susuz üretime geçmek zorunda kaldıklarını belirten Akkuş, “Arazilerimiz sulu olarak tapuludur. Bununla ilgili dilekçeleri gerekli makamlara gönderdik. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuşuyor. HES projesinden etkilenen bölgede domates, biber, maydanoz ve hıyar gibi sebzelerin yanı sıra çeltik üretimi de yapılıyor. Ünlü Sofraz pirincinin üretim merkezi de yine Besni ilçesi.

sofraz-pirinci-hes-e-feda-edilmesin2.jpg

Kahta’da da HES yıkımı

Adıyaman’da bu yılın başında Kahta ilçesine inşa edilen HES’e karşı 15 köyden üreticiler bir araya gelerek eylem yapmıştı. Üreticiler projenin sulu tarımı bitireceğini söylerken Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak da proje için verilen izinlerin iptali için çalıştıklarını belirtmişti.

2 HES daha yolda

MW bazında üretilen elektriğin yüzde 86'sının HES'lerden sağlandığı Adıyaman'daki 25 elektrik üretim tesisinin 14’ünü HES’ler oluşturuyor. İlde Bizna Bendi ve Çağlayan adını taşıyan 2 adet HES projesi daha yapım aşamasında bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.