Düşük fiyatlardan yakınan üzüm üreticileri TARİŞ’i fiyat belirlemeye davet ederken TARİŞ’ten de devletin üzüm piyasasına müdahale etmesi gerektiği açıklaması geldi.
Üzüm bağlarında hasat sürerken 80 kuruşa kadar düşen yaş üzüm fiyatları üreticileri düşündürüyor. Sezon başlangıcında kg fiyatı 1,5 TL olan üzüm için İzmir Ticaret Borsası’nın 313 tonluk rekolte tahmini ve Rusya’ya yapılan geleneksel ihracatın bu yıl gerçekleşmemesi fiyatların hızla düşmesine neden oldu. Sultaniye olarak bilinen kuru üzümde de ortalama fiyatlar 3 TL’ye kadar indi.
İlk olarak Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran yaptığı açıklamada, “Yok yılında açıklanan uçuk fiyatların sonradan düşmesi 5 yıldır yaşadığımız bir sorun. Bu dalgalanmaların önüne geçmek için TARİŞ taban fiyatını açıklamalı” dedi.
Hükümet müdahale etmeli
TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker ise bugün yaptığı açıklamada düşen fiyatlardan dolayı devletin üzüm piyasasına müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. “Geçen yıldan üretici, tüccar ve ihracatçıda devreden stokla beraber üzüm piyasasında arz fazlası oluşacak” diyen Türker, “Hükümet tarafından gerekli önlemler alınmadığı takdirde üreticiler mağdur olacak” dedi.
Destek üreticiye verilsin
İzmir Milletvekili Orhan Sarıbal ise konuyu TBMM’ye taşıyarak üzüm rekoltelerinin Bakanlık tarafından açıklanması gerektiğini belirtiyor. “Rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi amacıyla, gereken miktarda ürünün piyasadan çekilip depolanması için bir stok kurumu oluşturulmalı” diyen, Sarıbal ayrıca sofralık üzümde desteğin tüccara değil üreticiye verilmesi gerektiğini söylüyor.
Yine rekolte-fiyat açıklaması çıkmazı
Fındıkta tartışmalara yol açan rekolte tahmini-fiyat krizinin bir benzeri üzümde yaşanıyor. Mayıs ayında fındık rekolte tahminlerinin yalnızca Bakanlık tarafından açıklanması kararlaştırılmış, ancak yeni hasat sezonunda da ürün fiyatları kontrol altına alınamamıştı. Üzümde ise TARİŞ yalnızca fiyatların aşırı düştüğü noktalarda fiyat açıklama yapıyor.
AB kalıntı limitleri ihracatı düşürdü
Yaklaşık 100 bin hektarlık alanda Sultaniye üzümü üreten Türkiye, dünya genelinde kuru üzüm ihracatının yüzde 45’ını gerçekleştiriyor. Bu ihracatın yaklaşık 5’te 4’ü ise Avrupa ülkelerine yapılıyor. Chlorpyrifosethil aktif maddesi ile ilgili AB limitlerinde yapılan değişikliğin haksız şekilde kuru üzüm ihracatını etkilediğini belirten TARİŞ yetkilileri, geçtiğimiz yıl ihracat gelirlerinin 2 bin 300 dolardan bin 600 dolara gerilediğini vurguluyor.
Rusya sorunu endişelendiriyor
Chlorpyrifosethil içeren bitki koruma ürünlerinin yasaklandığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Birol Celep ise bugün yaptığı açıklamada, “Yeni mahsulde bu konuda bir sorunumuz yok” diye konuştu. İzmir Ticaret Borsası’ndan İlhan Zincircioğlu ise, “Tek endişemiz Rusya pazarı. Bu pazar 10 gün içinde açılmazsa ürünü yaş olarak hazırlayan üretici vazgeçip kurutmaya alacak” dedi.