tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.8.2016

Sertifikalı tohumda kat edilecek yol uzun

Sertifikalı tohumda kat edilecek yol uzun

Türkiye’de sertifikalı tohum kullanımı son 15 yılda katlanarak artsa da henüz beklenen düzeyde değil. Sorunun çözümü ise ortak çabada.

Türkiye tohumculukta 1,3 milyar dolarlık pazar hacmiyle dünya liginde ilk 10’da yer alıyor. 2000’li yılların başında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi 10 yıl içinde yüzde 517’lik bir artış gösterdi. Bugün 896 bin tonluk bir üretimden söz ediliyor.

Ancak Türkiye’de tohumculuk sektörü tam anlamıyla sertifikalı üretime geçiş yapabilmiş değil. Bu durum en net şekilde tarımın lokomotif ürünü buğdayda görülüyor. Bir yılda üretilen 23 milyon ton civarındaki buğdayda sertifikalı tohum kullanımı henüz yüzde 50-60 düzeyinde.

Mevzuat tamam, uygulamada aksama var

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’nın sorularını yanıtlayan Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Genel Sekreteri Dr. Müfit Engiz, “Tohumluk sertifikasyon ve pazarlaması ile ilgili ‘yazılı kurallar, hükümler’ konusunda bir eksiğimiz bulunmuyor. Uygulamada karşılaşılan bazı sıkıntıların ise hem altyapı ve görevli personel sayısındaki yetersizlik hem de sahada çalışan teknik ekibin daha güncel ve kapsamlı eğitimindeki bazı aksamalardan kaynaklandığı söylenebilir” diyor.

Bile bile lades!

Türkiye’nin tohumluk sertifikasyon sistemi açısından birçok ülkeye kıyasla daha iyi bir durumda olduğuna dikkat çeken Engiz, sertifikasız tohum kullanımında en önemli nedenin olarak üreticilerin ekonomik kaygıları olduğunu söylüyor. Zira bazı sertifikalı tohumların fiyatlarını yüksek bulan üreticiler, zarar edeceğini bilse bile kendi mahsulünden ayırdığı tohumluğu tercih edebiliyor ve tohum yenileme işini seyrek yapıyor.

Sertifikali_Tohum_infografik.png

Tüm bileşenler birlikte hareket etmeli

Küresel aktörler, küçük ölçekli tohum firmaları, Türkiye Tohumcular Birliği, Ziraat Odaları, Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’na kadar tohumculuk sektörünün bütün bileşenlerinin soruna birlik içinde eğilmesi gerektiğini söyleyen Engiz, "’Ben bugün nasıl olsa iyi satıyorum, ötekiler kendi düşünsün’ yaklaşımı rasyonel bir yaklaşım değil” diyor.

Mevcut üretim ihtiyacı karşılamıyor

Tohumluğun 2 veya 3 yılda bir yenileceği varsayılsa bile- buğday, arpa, çeltik, patates, yemeklik baklagiller, şekerpancarı ve yem bitkilerine ait sertifikalı tohumluk üretiminin ihtiyacı karşılayamadığını söyleyen Engiz, tohumların daha sık yenilenmesi durumunda ise bu açığın daha da büyüyeceği uyarısını yapıyor.

Sertifikalı tohum neden gerekli?

Sertifikasız tohum kullanımının en büyük dezavantajı verimde ve üretim miktarında yaşanan kayıplar. “Merdiven altı” üretilen tohumlar hastalık ve zararlıların yayılmasını da kolaylaştırıyor. Bunun tipik örneklerinden biri patateste toprağa bulaşan hastalıklar. Patates tohumluğu üretmek için temiz tarla bulmakta zorlanan üreticiler her yıl bölge değiştirmek zorunda kalıyor. Uzmanlar, tarla bitkileri başta olmak üzere tüm tarım ürünlerinde üstün vasıflı çeşitlere ait kayıtlı ve sertifikalı tohum kullanımının gerekliliğine dikkat çekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.