İhracat krizi için bir çözüm beklenen Türkiye-Rusya görüşmelerinin ardından Rus yetkililerin yaptıkları açıklamalar tarım sektörünün beklediği yönde değil.
Rusya-Türkiye arasındaki görüşme trafiğinden tarım sektörü için beklenen müjde çıkmadı. Rus yetkililer yasaklı ürünlerle ilgili olarak “acele etmemek gerektiğini” açıkladı. İhracat kanallarının yeniden açılması için yılsonunu beklemek gerekebilir.
Ağustos başında Rosselkhoznadzor (Rusya Tarım Ürünleri Denetim Kurulu) yetkililerinin Türkiye’yi ziyareti ve ardından 9 Ağustos’ta gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesi, iki ülke arasında tarımsal ticaretin yeniden canlanacağı konusunda umut olmuştu.
Sevkiyat güvenliği ile ilgili sorunlar var
Ancak 9 Ağustos’taki Türkiye-Rusya zirvesinde de yer alan Rosselkhoznadzor yetkililerinden Vladimir Popoviç’in açıklamaları farklı yönde oldu. Türkiye’den gelen sebze-meyvelere uygulanan kısıtlamaları kaldırmak için henüz bir neden görmediklerini söyleyen Popoviç, “Sevkiyat güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili ortak protokollerde öngörülen birtakım yükümlülüklerin yerine getirilmediğini gördük” diye konuştu.
“Rusya’nın talepleri anlaşılmadı”
“Yasağın kalkması Ankara’ya bağlı” diyen Rosselkhoznadzor Sözcüsü Yuliya Melano ise Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ziyaret ile ilgili şu yorumu yaptı: “Türkiye’de yetkili merciler Rusya’nın sağlık koşullarıyla ilgili taleplerini anlamış değil. Bugün için yasağın kısa sürede kalkacağını söyleyemiyoruz.”
Yasaklar yılsonuna kadar kalkabilir
Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşen zirveden sonrası açıklama yapan Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev ise ambargonun yılsonuna kadar kaldırılabileceğini belirtmiş ve “Ürünlerin ithal edilmesini mümkün kılacak standartlara sahip olduğunda emin olmak gerekli” diye konuşmuştu.
Tarım siyasi ilişkilerin etkisinde
Sonbahardaki uçak krizinin ve 2016 başında başlayan yasakların sonucunda yüzde 80 oranında gerileyen Türkiye-Rusya tarımsal ticareti, görünen o ki bir süre daha iki ülke arasındaki siyasi gündem ve dengelerin etkisinde kalmaya devam edecek.