tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.7.2016

Mandalinada kazancın yolu

Mandalinada kazancın yolu

Meyve pazarının yıldızı mandalina kazanç anlamında büyük bir potansiyele sahip. Ancak Türkiye yoğun üretimine karşın ihracattaki sorunları aşamadı.

En çok üretilen ve tüketilen meyve grubu olan narenciye soğuğa karşı dayanımı, farklı dönemlerde olgunlaşan cinslerin varlığı ve kazançlı üretim olanakları ile üreticiler gözünde ön plana çıkıyor. Tüketiciler açısından ise kolay tüketilebilirlik ve yüksek besin değerleri narenciye ürünlerini özel kılıyor.

Mandalina yetiyor da artıyor!

Türkiye’de en popüler narenciye olan mandalinanın üretimdeki ağırlığı da 1 milyon tonu aşmış durumda. Bu yüzde 235’e ulaşan bir yeterlilik düzeyine denk geliyor. En çok mandalina üretilen şehirler ise Hatay, Adana ve İzmir.

Ürettiği mandalinanın yüzde 70’ini ihraç eden Türkiye için dış pazarın ölçütleri belirleyici. Bunlar kolay soyulabilirlik, çekirdeksizlik, koyu turuncu kırmızı renk ile parlaklık, tat ve aroma olarak sıralanıyor. Uzun raf ömrü de ihracattaki bir diğer kriter.

Tercihler ülkeye göre değişiyor

Ülkelere göre mandalina özellik ve cinslerinin değişiklik gösterdiğini belirten Hekagro Genel Müdürü Enis Hekimoğlu, “İngiltere pazarı, daha çok kolay soyulabilen ve diğer cinslere göre yumuşak olan satsumaları tercih ederken, Almanya ve Fransa pazarlarında klemantin ve tanjerinler tercih ediliyor. Rusya pazarına ve iç pazara bakıldığında ise hemen hemen tüm mandalina cinsleri tüketiliyor” diyor.

mandalinada-kazancin-yolu2.jpg

İhracat kalitesi için bitki besleme şart

Her yıl düzenli verim almak ve ihracatçının istediği meyve kriterlerini yakalayabilmek için bitki beslemeye dikkat etmek gerektiğini söyleyen Hekimoğlu, “Mandalina ağaçları en çok azot, fosfor ve potasyum gibi elementleri tüketiyor. Eylül-ekim aylarında yapılacak toprak ve yaprak analizleri ile gelecek sezonlar için bir bitki besleme programı hazırlanması bu anlamda bir zorunluluk” diyor.

Alternia ve meyve sineğine dikkat!

Mandalinada fitofitora kök çürüklüğü, kahverengi çürüklük, yaprak biti, kırmızı kabuklu bit ve yıldız koşnili gibi hastalık ve zararlılara dikkat çeken Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Karabucak ise, “Özellikle ihracatta büyük sorun yaratan Alternaria yanıklık hastalığı ve Akdeniz meyve sineğine karşı bitki koruma uygulamalarını aksatmamak gerekiyor” diye konuşuyor.

Tarımdaki plansızlığa son verilmeli

Mandalinada Türkiye’nin en önemli müşterisi Rusya. Uçak krizinden sonuçlarını en ağır şekilde yaşayan mandalina üreticilerinin diken üstünde olduğunu söyleyen Hatay Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cankat Karakurum, üretimdeki plansızlığa da dikkat çekiyor: “Tarım politikamızın olmaması, bir sezon kazandıran bir çeşidin büyük oranda ekilmesini beraberinde getiriyor. Çeşidin bölge için uygun olup olmadığına bile dikkat edilmiyor. Bu da pazarda kalitesiz ürün ve düşük fiyat şeklinde hissediliyor.”

Alternatif pazarlar ön plana çıkıyor

Son dönemde Ukrayna, Litvanya ve Danimarka gibi alternatif pazarlara yönelik çalışmalara başlanan mandalinada ihracatın ağırlık merkezinin farklı noktalara dağıtılması yeni süreçte bir denge yaratabilir. Ancak hem üretim hem de ihracat anlamında geçmiş hataların tekrarlanmaması ve planlı bir yol haritasına geçilmesi uzun vadede zorunluluk olarak göze çarpıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.