tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.6.2016

Cerattepe’de bakır madeni ısrarı sürüyor

Cerattepe’de bakır madeni ısrarı sürüyor

Artvin-Cerattepe’de maden tesisi projesi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, “kapalı galeri ve teleferik” şartıyla madene yeniden göz kırptı.

Artvin Kafkasör yaylasının Cerattepe bölgesinde kurulmak istenen bakır madeni tesisi için yapılan bilirkişi raporu tamamlandı. Rize İdari Mahkemesi’ne gönderilen raporda, iki şart yerine getirildiği takdirde “çevreye verilecek zararın azaltılacağı” belirtiliyor.

Rapor, “Türkiye’nin en büyük çevre davası” olarak bilinen Cerattepe’de madencilik girişiminin “açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi” ve “çıkarılması planlanan cevherin kabinli teleferik sistemi ile taşınması” koşuluyla çevre zararının azaltılacağı savunuluyor. Rapora göre bu koşullar sağlandığı takdirde bölgede toplam 3 bin 314 adet ağacın kesileceği öngörülüyor.

Daha önce iki kez iptal edildi

Dünyanın 100 doğal ormanı listesinde bulunan bölgede madencilik faaliyeti projesi daha önce 2 kez iptal edilmişti. Son olarak Temmuz 2015’te 752 kişi ve 61 avukatın girişimiyle başlatılan yürütme iptal istemi sonuç vermiş, Rize İdari Mahkemesi Bakanlığın verdiği olumlu ÇED raporunu iptal etmişti.

cerattepe-de-bakir-madeni-israri-suruyor2.jpg

Cerattepe’nin mücadelesi ülke genelinde duyuldu

Karara karşın geçtiğimiz Şubat ayında maden şirketinin iş makineleriyle bölgeye gelmesi yöre halkının yoğun tepkisine neden olmuştu. Gösterilen tepki Cerattepe’de yaklaşık 20 yıldır sürdürülen çevre mücadelesinin ülke genelinde duyulmasını sağlamıştı.

Doğal yaşam tehdit alrında

Hazırlanan yeni bilirkişi raporu, Cerattepe’de doğal yaşamın ve bitki örtüsünün bir kez daha tehdit altına girmesi anlamına geliyor. “Son ÇED raporunu bir genelge ile yok saydılar” diyen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, raporu ayrıntılı olarak ele aldıktan sonra itirazlarını yapacaklarını söylüyor. Raporun açıklanmasından 4 gün önce Cerattepe’de maden şirketinin kurduğu şantiye alanını görmek isteyen 7 kişilik heyete Artvin Valiliği tarafından izin verilmemişti.

CERATTEPE DAVASI - ZAMAN TÜNELİ

1992

Kanada merkezli bir madencilik firması bölgede maden arama ruhsatı aldı.

1995

Yeşil Artvin Derneği kuruldu.

1996

Artvin Valiliği’nin Cerattepe’de madencilik faaliyeti üzerine yaptırdığı çevre araştırması olumsuz raporla sonuçlandı.

1998

Proje için ruhsat verilen alanın heyelan riskine dikkat çeken MTA araştırması tamamlandı. Şirketin çalışmaları Valilik tarafından durduruldu.

2004

Maden şirketi ruhsatını bir diğer şirkete devretti. Gelen tepkiler üzerine yeni firma bölgede yalnızca bakır madenciliği yapılacağını açıkladı.

2005

Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Barosu tarafından heyelan ve çevre sağlığı riski olduğu gerekçesiyle ruhsatın iptali için dava açtı.

2008

Dava sonucu Cerattepe’de maden faaliyeti için verilen ruhsatın iptaline karar verildi.

2010

Kabul edilen yeni Maden Kanunu ile Cerattepe’de madencilik için ruhsatlandırma mümkün hale geldi.

2012

Cerattepe’de ihaleye çıkartılan maden işletme ruhsatını yerli bir şirket aldı. Bölgede madencilik faaliyetini onaylayan olumlu ÇED raporu açıklandı. Ancak yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açıldı.

Kasım 2014

Rize İdari Mahkemesi verilen olumlu ÇED raporunu iptal etti ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Temmuz 2015

Şirketin üzerinde değişiklik yaptığı proje yeniden olumlu ÇED raporu aldı. Raporun durdurulması için bir kez daha dava açıldı. Cerattepeliler maden faaliyetine konu olan bölgede nöbet tutmaya başladı.

Şubat 2016

Maden şirketi yetkililerinin güvenlik güçleri eşliğinde Cerattepe’ye gelişi üzerine protestolar düzenlendi. Başbakan ile Yeşil Artvin Derneği görüşmesi sonucu hukuki süreç sona erene kadar faaliyetlerin durması kararı alındı.

Haziran 2016

Hazırlanan bilirkişi raporunda kapalı galeri ve teleferik sistemi ile çevre zararının azaltılacağı yönünde ifadelere yer verildi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.