Bursa-Gürsu’da “son yılların en büyüğü” olduğu söylenen dolu yağışı armut bahçelerini vurdu. Doludan etkilenen üreticilerle görüşen tarlasera, bölgedeki hasara dair birebir tanıklıkları aktarıyor.
Bursan’nın Gürsu ilçesinde Cuma günü aralıklarla yaşanan dolu yağışı başta armut olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi hasara yol açtı. 10 bin dönüme yakın alanda etkili olan yağış, sera alanlarına da zarar verdi. Bölgedeki ürün kaybı ilk tespitlere göre yüzde 20-25 düzeyinde.
İlçe genelinde armut bahçelerinde yüzde 25’e varan bir zarara yol açan dolu en yoğun şekilde Kazıklı, Cambazlar, İğdir, Ağaköy, Hasanköy ve Karahıdır bölgelerinde etkili oldu. tarlasera’nın görüştüğü bölge üreticileri, armut fiyatlarında yaşanan düşüşün konuşulduğu bugünlerde, dolu ile birlikte sorunlara bir de kalite düşüşünün ekleneceğinden endişeli.
Bu yıl bölgede yaşanan altıncı afet
Gürsu ilçesinde toplam 600 civarında meyve üreticisi doludan etkilenmiş durumda. Hasar tespit edilen alanların 6 bin dönümünü armut bahçeleri oluşturuyor. Ayrıca bin dönüm şeftali, bin dönüm nektarin ve 200 dönüm erik arazisinde de kayıp yaşandı. Bu, ikisi don dördü ise dolu olmak üzere 2016 yılında bölgenin tarım arazilerinde yaşanan 6. kayıp oldu.
Seradaki ürünler de doludan kaçamadı
Gürsu’da 600 dönümde armut ve ayva üretimi yapan Ziya Sarıbal, ürünün yüzde 15’inin afetten etkilendiğini söyledi. Seralarda dahi zarar yaşandığını aktaran Sarıbal, “60 yıldır üreticilik yapıyorum, böyle bir dolu görmedim. Bir yandan da soğuk vurgunu var. Kimin bahçesine girseniz zarar görürsünüz” diye konuştu.
Dolu zararı ateş yanıklığına yol açıyor
Gürsu’nun İğdir bölgesinde 300 dönüm sera alanı bulunan Ali Şen ise dolu nedeniyle sera naylonlarının delindiğini söyledi: “Seraların tamamının fileleri yırtıldı. Yaklaşık 1 milyon TL zarar var. Meyvelerin ise yüzde 50-70’i zarar gördü.” Armutta doludan zarar gören yerlerde ateş yanıklığı hastalığının oluştuğunu belirten Şen, “Bankalar bu yıl kredi ödemelerinde erteleme yapmadı. O yüzden zaten en büyük vurgun bu sene yaşandı” diyor.
Üreticiyi asıl düşündüren ağaçların durumu
“Dolunun yara yaptığı yerden bakteri giriyor ve ağaçlar etkileniyor. Üreticiler kaybettikleri meyveden çok ağaçların durumuna üzülüyor” diyen Muhammet Bayrak ise, “Ama herkes bir şekilde antibiyotik kullanıp ağaçlarını kurtarmaya çalışıyor, kuruyanın yerine yenisini dikiyor” diye konuşuyor.
Bu yıl daha önce yaşanan dolu yağışlarıyla birlikte zararın biriktiğini söyleyen üreticilerden Taner Ertan, “60 dönüm alanda üretim yapıyoruz. Ama şu anda meyve satışımız neredeyse yok gibi. Bu sene zor olacağa benziyor” diyor. Gürsu’da dikim alanları giderek artan Santa Maria cinsi armut üreticilerinden Doğan Kuşçu ise, borçların ertelenmesi için Ziraat Odalarının başlattığı girişimlerden umut beklediklerini dile getiriyor.
Son yılların en büyük afetlerinden biri
Gürsu Tarım Kredi Kooperatifi’nde armut üreticileri en geniş kitleyi oluşturuyor. tarlasera ile görüşen Kooperatiften Ali Kemal Türkmen, bölgede son birkaç yıl içerisinde görülen en büyük zararlardan birinin yaşandığının altını çizdi. Türkmen, “Bu sene sıkıntımız yalnızca dolu değil. Don da etkiledi. Bu durum verimi düşürdü. Dolu ise üreticiler için bir anlamda son darbe oldu” diye konuştu.
Borç erteleme için çalışma yürütülecek
Ödemelerin ertelenmesine dair bir karar alınırsa buna göre hareket edeceklerini belirten Türkmen, “Bu konuda Bakanlığın aldığı karara uymak durumundayız. Yanılmıyorsam donla ilgili hasar tespit çalışması yapılmış ve borçlar için erteleme talep edilmişti. Muhtemelen dolu için de benzer bir çalışma yürütülecektir” diyor.
Gürsu'da zor bir yıl geçiren meyve sektörünün karşı karşıya kaldığı dolu afeti, acil çözümlere olan ihtiyacı bir kez daha hatırlattı. tarlasera, bölgedeki tarımsal faaliyetin ve üreticilerin gündemini aktarmaya devam edecek.