tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.6.2016

Geleceğin tahılı artık Ağrı Dağı’nda da üretilecek

Geleceğin tahılı artık Ağrı Dağı’nda da üretilecek

Geleceğin tahılı olarak bilinen kinoanın Ağrı Dağı eteklerinde gerçekleştirilen deneme ekimleri başarıya ulaştı.

Geleneksel tahıllara alternatif olarak önemi günden güne artan kinoa bitkisi artık Doğu Anadolu’da da yetiştirilecek. Ağrı Dağı’nın eteklerinde kurulan deneme arazilerinde elde edilen üründe kalite ve verim anlamında başarıya ulaşıldı.

4 buçuk ayda yetişiyor

Iğdır Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin girişimi ile geçtiğimiz yıl başlayan kinoa ekim projesi, bölge üreticisine kazanç sağlayacak alternatif bir ürün yaratma amacında. Bölgedeki iklim ve toprak koşullarının kinoa üretimine elverişli olduğu deneme ekimleri sonucu kanıtlanmış oldu.

Iğdır kinoaya çok uygun

38 farklı kinoa çeşidinin ekimini yaptıklarını belirten Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Süleyman Temel, Iğdır’ın ekolojik koşullarının kinoaya çok uygun olduğunu söylüyor. Temel, “Iğdır’da vejetasyon süresi uzun. Ekilen kinoa çeşitlerinin 4,5 aylık bir yetişme süresi olduğunu tespit ettik” diyor.

NASA menüsünde!

Hem kuraklığa dayanımı hem de yüksek besin değerleriyle dikkat çeken kinoanın popülerliği NASA tarafından astronotların beslenmesi için ideal yiyecek olarak belirlenmesinden sonra iyiden iyiye artmıştı.

Besin değerleriyle fark yaratıyor

Bugün 100 gram kinoa piyasada ortalama 15 TL’ye alıcı buluyor. Kinoa buğday, mısır ve pirinç gibi temel tahıl ürünlerine oranla protein, mineral, vitamin ve lif oranı bakımından daha yüksek değerlere sahip olmasıyla tüketicinin ilgisini çekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.