E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
11.2.2016
Çanakkale-Kumtepe’de yürütülen arkeolojik kazılarda Avrupa’da tarımın başlangıcına dair önemli bulgulara rastlandı. Stockholm Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmalar tarım toplumuna geçişe dair ipuçları veriyor.
Stockholm Üniversitesi araştırmacılarının Çanakkale-Kumtepe’de yürüttüğü arkeolojik kazılarda tarımın tarihine dair önemli bulgulara rastlandı. Kalıntılar, Avrupa tarım kültürünün Anadolu topraklarında başladığına dair ipuçları veriyor.
Kumtepe’deki arkeolojik çalışmaların önemli bölümü ilk olarak 1994 yılında kazılan bir mezar kalıntısına dayanıyor. Burada bulunan insan iskeletini incelemeye alan araştırmacılar Avrupa tarihinde tarımsal faaliyete geçişte Anadolu’nun çok önemli rol oynadığı sonucuna ulaştı.
Tarım toplumuna geçişin izleri
Kazı çalışmalarını yöneten Prof. Dr. Anders Götherstörm, Avrupa kıtasında tarımın gelişimini anlamak için Çanakkale bölgesine yoğunlaştıklarını söylüyor. Doç Dr. Jan Storå ise “Bu bölge avcı-toplayıcı toplumdan tarım toplumuna geçişe dair çok önemli bulgular veriyor. Avrupa tarımının izlerini sürmek için çalışmalarımızı burada yoğunlaştıracağız” diyor.
Stockholm Üniversitesi Arkeolojik Araştırma Laboratuvarı doktora öğrencilerinden Ayça Omrak, “Daha önce hiç böylesi karışık ve zengin bir materyal ile çalışmamıştım. Laboratuvarda geçirdiğimiz her an yeni bir fikir edinmemizi sağlıyor” şeklinde konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.