tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.11.2015

Nüfus istihdamla ters orantılı

Türkiye’de her 5 çalışandan biri, doğrudan ya da dolaylı yolla tarımsal istihdamda yer alıyor. Ancak, nüfus artışının katlanarak devam ettiği, dolayısıyla tarımsal üretimin her geçen gün daha da önem kazandığı günümüzde tarımsal istihdam, beklenenin tam aksine eksi yönlü ivme kazanmaya devam ediyor. Bugün Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektörü, yıllara göre değişmekle birlikte toplam istihdamın yüzde 20-25’ini oluşturuyor. Yaklaşık 2,5 milyon üretici/tarım çalışanına doğrudan, 3,5 milyon kişiye ise dolaylı yoldan istihdam kapısı aralayan sektör, Türkiye’de her 5 çalışandan birinin istihdam alanını oluşturuyor. Tarımın istihdama dolaylı katkısı, üreticiden çıkan ürünün; tüccar, komisyoncu, tedarikçi, hal/pazar/manav esnafı, perakende, toptan gıda ve nakliye sektörleri ile işleme, paketleme ve depolama tesisleri gibi pazarlama ve satış ağına yolculuğu ile başlıyor. Tabii, bu kadarla sınırlı değil. Gerek kamu tarım kuruluşları gerekse özel sektör tohumculuk, fide, fidan, gübre, zirai ilaç, tarımsal yapı ve sulama şirketleri ile zirai bayilik ve tarım bankacılığı da, tarım çatısı altında birleşen önemli istihdam alanlarından. Öte yandan, tüketiciyi gerek gıda gerekse gıda dışı kategoride binlerce farklı çeşit ürünle buluşturan tarıma dayalı sanayi kollarını da unutmamak gerek. Tarımsal ürünleri ham madde olarak kullanan ve tüketiciye her geçen gün artan çeşitlilikte nihai ürün sunan gıda, içecek, dokuma/tekstil, ilaç, kimya vs. sanayi de, tarımın dolaylı yoldan geliştirdiği önemli istihdam kollarını oluşturuyor. İlginç olansa; nüfus, üretim ve ürün çeşitliliği arttıkça, tarımsal istihdamın giderek azalması. Zira, Türkiye’de 1990’lı yıllarda tarımsal istihdamın toplam istihdam içindeki payı yüzde 50 dolaylarında seyrederken bugün bu oran 20’lere kadar gerilemiş durumda. 2014 yılı istihdamının yüzde 21,1’i tarım, yüzde 27,9’u sanayi ve inşaat, yüzde 51’i ise hizmet sektöründe gerçekleşti. Dolayısıyla, Türkiye’nin istihdam yapısının son 25 yılda ciddi bir dönüşümden geçtiği açıkça ortada. Üreticileri tarımdan vazgeçmeye yönelten faktörler, tarımda gelişmişlik düzeyine doğru yola çıkmanın beraberinde getirdiği sonuçlar ve alınması gereken tedbirlerin masaya yatırıldığı haberin tamamı tarlasera Kasım sayısında.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.