tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.3.2012 17:00:46

Yosun havuzları kolza tarlalarına karşı

Dünya, biyodizel üretiminde umutlarını tek hücreli canlılar olan alglere (yosun) bağlarken, Türkiye'de TÜBİTAK MAM, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve KTAE Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa hazırladığı proje ile Türkiye'deki alg türlerinin belirlenmesi için araştırma çalışması başlatılıyor.

Bilindiği üzere, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun (EPDK) 2011 yılında aldığı ve akaryakıt sektörünü baştan aşağıya etkileyecek karar gereği 2016 yılında mazotta yüzde 3 oranında biyodizel kullanma zorunluluğu getirildi. Türkiye'de kullanılan yağın 1 milyon tonu yağlı tohum veya ham yağ olarak ithal ediyor. Kararla birlikte bu ürünlerin ithalat oranının 1 milyon 480 bin tona çıkacağı ön görülüyor.

KTAE Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, "Ayçiçeği, soya, aspir, kolza, zeytinyağı gibi yağlar insan gıdası olarak kullanılıyor. Bizim zaten bu yağlarla ilgili açımız var, kendi ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Birde tutup bunları biyodizele yönlendirmek gibi bir politikayı benimsemiyoruz. Öncelikle beslenme için ihtiyacımız olan yağı karşılayalım, ondan sonra biyodizele yönelim, ya da insan ve hayvan gıdası olarak kullanılmayan değişik alternatif yağ kaynakları bulalım. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diyor.

Acar “Bu proje kapsamında bildiğimiz su algleri (yosun), tek hücreli canlılarla ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Alglerin Türkiye'deki türlerini belirleyeceğiz. Bence Türkiye'nin biyodizel anlamında geleceği hatta dünyanın biyodizel anlamında geleceği alglerde. Bir kolza yüzde 40 yağ içerir, iyi şartlarda 1 dekardan 500 kilogram verim alırsınız. Dekara 200 kilogram yağ alırsınız. Bu 200 kilogram yağdan 200 litre biyodizel elde edersiniz. Dünyada üretilen biyodizelin yüzde 86'sı direk kolzadan elde edilir. Ancak alglere bakıldığı zaman dekardan alabileceğiniz yağ miktarı 4 ton ile 14 ton arasında değişebiliyor. Bununla ilgili araştırma çalışmalarını yürüteceğiz. Bu algler tanklarda, havuzlar içinde, torbalar içinde üretilebiliyor. Tatlı su, tuzlu su, kirli suda da yetişebiliyor. Şehrin kanalizasyon suyu denize deşarj ediliyor. Kanalizasyonun döküldüğü noktada alg yetiştirirseniz yetişmesi için gereken azot ve fosforu oradan temin ediyor ve aynı zamanda orayı temizleyerek doğal bir rafinerasyon görevi görüyor. Hem de daha ucuza mal edilmiş oluyor. Dolayısıyla çok yönlü faydaları olan bir ürün, bununla ilgili bir araştırma çalışması için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Benim şahsi kanaatim biyodizel ile ilgili olarak geleceğin alglerde olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Görünen o ki biyodizel kullanımının artması ile birlikte biyodizel üretimini mümkün kılan ürünler arasında da rekabet artacak. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de kolza ve ya soya tarlalarının yerini yosun havuzları alacak mı; bunu yürütülen proje sonuçları ve yatırımcıların ilgisi belirleyecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.