tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2015-11-13 08:15:24

Pamuktan mısıra devir teslim

Yaklaşık 20 yıl önce Türkiye’de yetiştirilen en önemli ürünler sorulsa, pamuk ilk akla gelen ürünlerden biri olurdu. Ancak uygulanan politikalar nedeniyle son yıllarda tahtını yavaş yavaş mısıra bırakmaya başladı. Eskiden pamuğun hükümdarlığının sürdüğü Çukurova ve Ege bölgelerinde pamuk üretim alanı her geçen gün azalıp mısır üretimi artarken, bu durumdan en çok etkilenen ise şüphesiz tekstil sektörü oldu. Hadi Kurt Şanlurfa’da pamuk üretiminden mısıra geçiş yapan üreticilerden. Aynı zamanda birziraat teknikeri olan Kurt; 10 yıl öncesine kadar tarlasına yalnızca pamuk ekerken, 10 yıl önce mısırı da pamuğun yanına katmış. Uzun süre pamuktan umudu kesmeyen Kurt, pamuk üretimini yavaş yavaş azalttığı bu süreci bir geçiş dönemi olarak adlandırıyor. Fakat pamuktan tamamen umutlar kesilince mısıra geçmeye karar veriyor. Son 5 yıldır da yalnızca mısır üretiyor. Hadi Kurt bugün, ailesinin sahip olduğu toplam 3 bin dönümlük alanın yalnızca 40 dönümünde pamuk üretiyor, geri kalanına mısır ekiyor. Kendisine ait 300 dönümlük arazide ise yalnızca mısır üretiyor. Pamuk, yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla insanlık açısından, yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla da üretici ülkeler açısından ekonomik öneme sahip bir bitki. Dünyada pamuk bitkisinin yaşamasına imkan veren nadir ekolojik sisteme sahip olan ülkelerden biri olan Türkiye, ekim alanı sıralamasında dünyada 7. sırada. Ancak tüm bu olanaklara sahip olmasına rağmen pamuk üretiminde her geçen gün azalmalar yaşanıyor. Türkiye’de, oldukça güçlü bir pamuk üretimi yapılanması olmasına karşın, bu güçlü yapıyı olumsuz yönde etkileyebilen birçok sorun var. Bunlar özetle; politik düzenlemelerin yetersizliği, pamuk tarımındaki üretim masraflarının yüksek olması, pamuk tarımında çeşit, tohumluk ve üretim tekniği konularındaki eksiklikler; pamuk hasadı, hasat sonrası ve yabancı madde sorunları, pamuk standardizasyon sistemindeki problemler. Türkiye’de stratejik bir konuma sahip pamuğun yerini ekonomik nedenlerle mısıra bırakması ve bu durumun ilerde ne gibi sorunlara yol açacağı konusuna dikkat çeken haberin tamamı tarlasera Kasım sayısında.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.