E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-11-12 09:45:43
Tropikal ülkelere yayılmış olan ve 70’den fazla türü bulunan Hint ayvası Türkiye’de yetiştirilmekte olan tropikal meyvelerden sadece bir tanesi. Antalya ilinde üretimine başlanan bu şifalı meyveye olan ilgi gitgide artıyor. Türkiye’de tropikal meyvelerin üretimi gün geçtikçe çoğalıyor. Tüketicinin vitamin oranı yüksek bu meyvelere ilgi göstermesi sonucu artık manav ve marketlerde tropikal ürünlere daha çok rastlanıyor. Gen merkezi tropikal Amerika bölgeleri olan ve yurt dışında “Custard Apple” ismiyle tanınan Hint ayvası Pakistan, Hindistan ve Filipinler`de de yaygın olarak yetişiyor. Huni şeklini andıran ve ananasa benzeyen meyve 20 cm çapa kadar büyüyebiliyor. Yumrulu ve sert kabuğunun altında meyvenin güzel kokulu eti var. İçinde birkaç çekirdeği olan meyvenin tadı vanilyayı andırıyor. Her çiçek başına bir ovalden küreye değişim gösteren meyvelere sahip olan Hint ayvasındaki her meyvenin içinde birden çok böğürtlen, çilek gibi birbiri ile bitişik, ayrı ayrı meyvecikler veya birleşik meyvecikler var ve her bir meyvecik içinde de bir tohum var. Sert bir kabuğa sahip bu tohum çekirdeklerin toksikli olması nedeniyle yenmemesine dikkat ediliyor. İçerdiği bol lif oranı ile oldukça sağlıklı bir meyve olan Hint ayvasının faydaları saymakla bitmiyor. İyi kolesterol seviyesinin yükselmesine yardımcı olan meyve Antioksidan ve C vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. İçerdiği B6 vitamini sayesinde de solunum hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.