tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.9.2015 06:33:06

Gübrelemenin optik sensörü

Arazilerin bölgeye göre, hatta kendi içinde dahi ciddi yapısal değişkenlik göstermesi, gübrelemenin tesadüfi sonuçlar üretmesine sebep oluyor. Standart verim ve kalitede üretebilmekse, adeta her karış toprağı okuyarak işlem yapan ‘optik sensörlü gübreleme’ modeli ile artık mümkün. İnsanlık var oldukça devam edecek olan yeni keşifler, tarımsal üretim boyutunda ele alındığında dört temel ihtiyaca hizmet ediyor; verim ve kaliteyi yükseltmek, zaman ve iş gücünden tasarruf sağlamak. Bu çerçevede yeni üretim teknikleri, çeşit ıslahı ve tarımsal teknoloji/ mekanizasyon alanında geçmişten bugüne dek kaydedilen gelişmeler bir yana dursun; dünya tarımında yepyeni bir trend kapıda. Tarımsal üretimi adeta fabrika üretim bandı standardına dönüştürmeyi amaçlayan bu yeni trendin adı ‘değişken oranlı uygulamalar ile hassas tarım’. Bu kapsamda atılan ilk adımsa, bitki beslemeye yeni bir soluk getiren ‘optik sensörlü gübreleme’ modeli. Tarımsal üretimin standardını bozan en önemli iki faktörden biri, toprak yapısının bölgeden bölgeye değişkenlik göstermesi. Bölgeden bölgeye değişkenlik bir yana, hiçbir arazi kendi içinde de homojen yapıya sahip değil. Bir üretim arazisi dikkatli incelendiğinde, bitkilerin yer yer çok iyi gelişim gösterdiği, yer yer zayıf kaldığı hatta yer yer kuruma ve ölümlerin meydana geldiği rahatlıkla gözlemlenebilir. Peki nedir aynı arazi içinde bu farklılıkları oluşturan? Tabi ki, toprağın her dekarda hatta her metrekarede değişebilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı. Tarımsal faaliyetlerin toprak arazisi türüne uygun gübreleme modeli ile yapılabildiği optik sensör hakkındaki haberin tamamı tarlasera Eylül sayısında.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.