tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.5.2015 07:42:25

Organik maddelerle toprakta verim

tarlasera Mayıs sayısında toprağı organik maddece zenginleştiren doğal yardımcılar humik asit ve leonarditin verime etkisini inceledi.

Verimli ürünün verimli toprakla alınabileceği gerçeği tüm dünya ülkelerinin tarım gündeminde çoktan ilk sıraları alırken, toprağın verimlilik düzeyini ise topraktaki organik madde (humus) varlığı ve pH (reaksiyon) seviyesi belirliyor. tarlasera Mayıs sayısında yer alan Detay habere göre ise; humik asit ve leonardit gibi yardımcı ürünler kullanarak toprakta yeterli organik madde (humus) varlığını sağlamak, yüksek pH seviyelerini ise optimum sınırlara yaklaştırmak mümkün. Doğanın organik eli Hayvansal ve bitkisel organizmaların milyonlarca yıl boyunca fosilleşmesiyle oluşan humik asitler; torf yataklarında, linyit katmanlarında, taze su kaynaklarında ve leonardit madeninde bulunuyor. İçeriğinde fulvik asit, karbon, makro ve mikro besin elementlerini barındıran bu doğa mucizesi, gerek toprak gerekse bitkilerin ihtiyaç duyduğu yaşamsal besin maddeleri ve organik vitaminlerin en doğal yolla karşılanmasını sağlıyor. Karbon ve makro/mikro besin maddelerini içeren humik asit ve leonardit, toprağın havalanma, su tutma ve pH özelliklerini iyileştiriyor. Humik asitler toprağa uygulanabilmesinin yanında, bitkinin protein ve kuru madde biriktirme kapasitesini arttırmak amacıyla yapraktan da verilebiliyor. Yapraktan verilen humik asit, ürünün iri, dolgun, homojen görünümlü ve canlı renkte olmasını sağlıyor. Ayrıca organik madde içeriğindeki doğal antibiyotikler, bitkilerde enfeksiyon hastalıklarına karşı doğal bir korunma sağlıyor. Toprağın da bir tansiyonu var Toprağın pH derecesi, verimliliği etkileyen önemli bir bileşen. İşlev olarak insandaki tansiyona benzeyen toprak pH’ının değeri, besin elementlerinin topraktaki hareketliliğini ve buna bağlı olarak bitkilere yarayışlılık durumunu tayin ediyor. pH derecesi bu optimum sınırlardan aşağı ya da yukarı doğru saptıkça topraktaki mikroorganizma faaliyetleri de o ölçüde yavaşlıyor. Bu durumda besin elementleri toprağa sıkıca bağlanıp kilitlenerek bitkiler için alınamaz forma dönüştüğü gibi, verilen gübreden de etkin bir sonuç alınamıyor. Üreticilere tavsiyeler Yüksek verim ve kârlılığa hazır bir toprak inşa etmenin sırrı; üretime başlamadan önce toprak analizi ile toprağın organik madde ve pH düzeyini net olarak ortaya koymak. Sonrasında, gerekli humik asit ve leonardit kaynaklarını üretim sürecine dâhil etmek ise tatmin edici sonuçlar veriyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.