3.3.2015 09:31:14
Kuraklığa karşı kükürt kullanılacak
Geçtiğimiz sene kuraklıkla mücadele eden Türkiye, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayesinde tarımsal alanlarda su yetersizliği çeken bitkileri kükürtle kurtaracak.
Türk üreticiler, hava koşullarında yaşanan dengesizlikler sebebiyle artık önlemi baştan almak gerektiğini öğrenmiş durumda. Hatay’da bulunan ve Türkiye’nin en verimli arazilerinden olan Amik Ovası’nda yaşanan kuraklık, MKÜ Ziraat Fakültesi akademisyenlerini de harekete geçirdi. Hazırlanan proje kapsamında kurak koşullarda bitkilerin toleranslarını arttırmak ve su tüketimlerini en aza indirmek amaçlanıyor. Toplam 142 bin liralık bütçesi olan bu projeyi TÜBİTAK da onayladı. Eğer proje başarılı olursa, kurak sezonlarda tarımsal ürünler de kurtulacak.
Hastalık ve zararlılara da iyi geliyor
Doğada yaygın olarak bulunan kükürtün bugüne kadar bitkileri koruma amaçlı kullanımının yanı sıra, mantar hastalıklarına karşı da etkili olduğu biliniyor. Özellikle de organik tarımda sıklıkla kullanılan kükürt maddesi, toz veya sıvı halde de bulunuyor. Toz kükürtün rüzgârlı havalarda kullanılmaması tavsiye edilirken, sıvı kükürt hem toz kükürtten daha rahat bulunabiliyor, hem de granüller veya kaba toz formunda satılan kükürt, ihtiyaca göre sıvılaştırılıp her türlü hava şartında kullanılabiliyor. Kükürtün hastalık ve zararlılara karşı kullanımı da oldukça yaygın.
Aşırı doza dikkat
Kükürt yüksek bir seviyede kullanıldığında topraktaki asidi yükseltiyor ve yararlı bahçe faunasını olumsuz yönde etkiliyor; toprakta asit miktarı yükseldiğinde bakteri gelişimi de artıyor. Bu sebeplerle kullanımı sırasında doz miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Uygun dozlarda kükürt kullanımı topraktaki verimliliği arttırıyor. Ancak, özellikle toz kükürt kullanımında solunum yollarının tahriş olabileceğini de unutmamak gerekiyor. MKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkant Ödemiş de üreticileri uyarıyor; "Uygulamanın, bilinçsiz şekilde yapılması ciddi risk doğurur. Proje sonuçlanınca uzun zaman içerinde güvenilir sonuçlar elde edildikten sonra denenmesi gerekir. Çünkü kükürt, dikkatsiz kullanıldığında çevre ve toprak sağlığı açısından son derece tehlikeli. Bu çalışmamızda da zaten ilaç toprağa değil, bitki yapraklarına uygulanıyor. Bunu üreticilerin kendi başına denemesi, tarım açısından riskli sonuçlar doğurur."
Ödemiş, uygulamayı ilk etapta çok su tüketen pamuk üzerinde deneyeceklerini söylüyor ve olumlu sonuçlar alırlarsa diğer bitkiler üzerinde de deneyeceklerini ifade ediyor. Projeyle Türkiye'de son yıllarda kuraklık nedeniyle ortaya çıkan sorunların giderilmesi de amaçlanıyor.
|