tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.10.2014 14:02:42

Yer fıstığında verim yüksek ama fiyat düşük

Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 47'sinin karşılandığı Osmaniye'de bu yıl birinci ve ikinci ürün olmak üzere 110 bin dekarda başlayan fıstık hasadı yüksek verim sayesinde üreticiyi sevindirirken, fiyatın beklenenin altında olması üzdü. Üreticiler bu sezon fıstığın kilosunu 2,8 ile 3 TL arası fiyata satıyor. Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, Osmaniye fıstığı olarak tescil edilen yer fıstığının Türkiye üretiminin yüzde 47’sinin, işlenmesinin yüzde 80’inin, pazarlanmasının da yüzde 90’ının Osmaniye' de olduğunu belirterek, "Antep fıstığının ve fındığın piyasada çok pahalı olmasından dolayı birçok üründe artık yer fıstığı tercih ediliyor. Sanayi ürünü haline gelen yer fıstığını gıda sektörü başta olmak üzere birçok sektör içerisinde görebiliyoruz. Çeşitliliğine bakıldığı zaman kavrulmuş iç fıstık, bunun yanında tuzlu, kaynatılmış ve kabuklu iç fıstık şeklinde piyasaya sürülüyor. Piyasa bakıldığında soslu, ezme, unlu mamulleri, çikolatalı yer fıstığı, lokum, krema, ezmesi gibi türlerde yer fıstığı çeşitlerini görebiliyoruz" dedi. Osmaniye Ticaret Borsası’na kayıtlı 320 fıstık işiyle uğraşan üyelerinin olduğunu belirten Çenet, “Bunun 20 tanesi fabrika türünde işletme sahipleri. Ayrıca 150 küçük çaplı esnaf var. Yer fıstığının ekiminden hasadına kadar 100 bine yakın insan geçimini bu işten sağlıyor” şeklinde konuştu. 2013 yılında yer fıstığının 127 bin dekara ekildiğine, 2014 yılında ise çok az bir miktar arttığına değinen Çenet sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl dekar başına 350-450 kilo ve toplamda 46 bin 870 ton ürün aldık, bu yıl da aşağı yukarı aynı verimi bekliyoruz.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.