tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.7.2014 08:36:45

GAP’ın yeni gözdesi yonca

Dünyada en çok yetiştirilen bitkilerinin başında gelen yonca, yem değeri nedeniyle hayvancılık sektöründen talep görüyor. Protein verimi yüksek olan yoncanın, kuru ve yeşil otu büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için oldukça lezzetli ve besleyici olduğundan yonca ekimi ülke genelinde git gide yaygınlaşıyor. Üretimdeki kolaylık ve yılda 6-7 kez mahsul alınması yoncayı diğer yem bitkilerinden üstün kılan özelliklerden biri. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yoncaya destekleme ve tohum ödemesi yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, bölgedeki besicilere yonca bitkisini önerdiklerini söyledi. Sıcak havayı seven yonca için bölge ikliminin müsait olduğunu ifade eden Özgökçe, “İlk denemelerde 6-7 biçim aldık. Sulu alanda hayvancılık yapan bir işletmenin yem ihtiyacını tamamı yoncayla karşılanabiliyor” şeklinde konuştu. Yoncanın katma değeri yüksek bir bitki olduğunu hatırlatan Özgökçe, "Kök sistemi çok güçlü olduğu için toprağı ıslah ediyor. Zamanla organik madde bıraktığı için azot birikimi yapıyor. Bölgemizde giderek yaygınlaşan yoncanın GAP'ın yeni gözdesi olacağına inanıyorum" yorumunu yaptı. Özgökçe, yoncanın çok fazla sulamaya ihtiyaç duymadığını ve zararlı böceklere de dayanıklı olduğunu dile getirerek, ülke genelinde ekim alanı oldukça az olan yoncaya Şanlıurfalı üreticilerin yavaş yavaş yöneldiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.