17.4.2014 13:03:11
Yerli sertifikalı tohum rekora gidiyor

Sertifikalı tohum üretimi Türkiye’de son 12 yılda yüzde 411 artarken, sektörün işlem hacmi 1 milyar dolara yaklaştı. Tescil edilen çeşit sayısı her geçen gün artıyor. 2002 yılında 17 milyon dolar olan ihracat, 130 milyon dolara dayandı. Şu anda 70 ülkeye tohumluk ihracatı yapan ve miktar olarak ihracatı ithalatını geçen Türkiye, ihracattan elde ettiği 130 milyon dolara karşılık ithal tohumlara 190 milyon dolar ödüyor.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'de gelişen tohum sektöründe 1980'li yıllara kadar kamu ağırlıklı bir yapının olduğunu, ancak aradan geçen 34 yılda faaliyet gösteren firma sayısının 615'e ulaşmasıyla beraber, çoğunun yerli sermayeli firmalardan oluştuğunu anlattı.
Büyük bir gelişim sürecinin yaşandığı sektörde üretim kapasitesinin, 2002 yılında 150 bin tonken, bu rakamın geçen yıl itibarıyla 742 bin tona ulaştığını belirten Gençer, sektörde toplam işlem hacminin 1 milyar dolara dayandığını kaydetti. Bu üretim hızıyla Türkiye'nin 3 yıl içerisinde 1 milyon tonluk üretim hedefine ulaşacağını bildiren Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tohumculuk sektörünün dünyadaki büyüklüğü 45 milyar dolar, uluslararası ticaret hacmi 10 milyar dolar. Türkiye'nin bu sektörde 320 milyon dolarlık dış ticaret hacmi var. 130 milyon doları ihracat, 190 milyon doları ithalat. Bu rakamlarla dünya ticaretinde ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Türkiye'de tohumculuk sektörü genç bir yapıya sahip. 1980'den sonra geliştiği için en yaşlı firmamız 30 yaşında. Uluslararası arenada 20 yıl içinde 150 yıllık firmalarla rekabet edebilir noktaya geldik. Aynı çeşitleri üretebiliyoruz. Belli türlerde ciddi şekilde kapasitemizi artırıyoruz ama asıl hedefimiz önce kendimize yetebilmektedir. Ondan sonra ihracat rakamlarımızı büyütmek arzusundayız."
Türkiye'de tescil edilen çeşit sayısının her yıl arttığını söyleyen Gençer, tarla bitkileri, sebze, meyve ve asma grubunda tescil edilen çeşit sayısının 2009 yılında 175 iken, 2012 yılında ise bu rakamın 456'ya yükseldiğini belirtti.
Tüm dünyada tohum sektörünün gelişmesine yönelik çalışmalar olduğunu ve büyük firmaların küçük firmaları satın aldığına değinen Gençer, bir yandan geleneksel bitki ıslahının diğer yandan genetik mühendisliği ve moleküler bitki ıslahının çok hızlı yol aldığını ancak Türkiye'nin moleküler ıslahta zayıf olduğunu söyledi.
Kuraklığın tarım için ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulayan Gençer, çözümün birim arazi, su miktarı ve iş gücünden daha yüksek verim sağlamakta olduğunu, daha az doğal kaynak kullanmak ve daha çok bitkisel ürün yetiştirmek için tohumluk ve tohumculuk sanayisinin, kilit konumunda olduğunu ifade etti.
|