21.10.2013 07:54:54
Mantar fırsat kapısı oluyor!
Türkiye’de uzun bir geçmişi olmamasına karşın hızla gelişen kültür mantarcılığı üreticilere yeni fırsatlar sunuyor.
Mantarlar; bakır, magnezyum, potasyum gibi çeşitli mineraller ile B, C ve D vitaminlerini içeriyor. Aynı zamanda iyi bir karbonhidrat sağlayıcısı. Sofralık tüketim açısından önemli bir yere sahip olan mantarların yüzde 6’sı ise tıbbi amaçlarla kullanılıyor. Bu nedenlerle tüketimi yaygın bir ürün. Ancak kültür mantarcılığı Türkiye’de henüz gelişme gösteriyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mantarcılıktaki bu hızlı gelişmenin üreticilere yeni fırsatlar süreceğini şu sözlerle kaydediyor: “2004’te 15 bin ton olan mantar üretimimiz, 2012 itibarıyla 33 bin 750 ton olarak gerçekleşti. Özellikle büyük kentlerde tüketimi hızla artan kültür mantarı, üretici için yeni bir fırsat kapısı oluyor.”
Karadeniz Bölgesi’nde arazi yapısının sınırlı, parçalı ve engebeli olmasının tarımsal faaliyetleri engellediğini vurgulayan Bayraktar, “Bu engele karşın bölgenin iklim koşullarının uygunluğu, yıl boyu düşük maliyetle mantarcılığın yapılabilmesine olanak tanıyor. Bu nedenle bölgedeki tarımsal faaliyetlere ek üretim kaynaklarının araştırılması, üreticilerin gelir seviyelerinin iyileştirilmesi kapsamında kültür mantarcılığının giderek önem kazanıyor” diyor.
Üretim ve tüketim oranlarındaki artışa rağmen, Türkiye’deki yıllık mantar tüketimi Avrupa Birliği ülkelerin oldukça gerisinde. Bayraktar, mantarcılık için uygun koşullara sahip Türkiye’deki mantar tüketiminin yetersizliğinin ürerticilerin karşısındaki en büyük engellerden biri olduğu görüşünde. Bu yüzden Bayraktar; atıl durumdaki doğal soğuk hava depolarının, mağaraların üretim alanı olarak devlet tarafından değerlendirilmesi gerektiğini paylaşıyor. Genellikle bodrum katlarında yapılan üretiminin üreticilere ek bir gelir sağladığını, öte yandan yüksek olan girdi masraflarına karşı bir tampon işlevi gördüğünü belirten Bayraktar; “Mantarların üretim yerlerinin çoğunluğunun arsa statüsünde olmasından dolayı, üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtları yapılamıyor. Bundan dolayı desteklerden de yararlanamıyorlar” diyor. Kayıt dışı üretim nedeniyle 2014 yılı itibarıyla üreticilerin pazar sorunu yaşacağını ifade eden Bayraktar, üreticilere uygun bir kayıt sistemi geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.
“Tüm bunların yanı sıra pazar isteklerine uygun olarak ihtiyaç duyulan tesislerin kurulmasına yönelik verilebilecek hibe, düşük faizli krediler ile mantarcılığının gelişimine hız kazandırılmalı” diyen Bayraktar, üreticiler adına bir fırsat olarak gördüğü mantarcılık için gerekli adımların atıldığını ifade ediyor.
|