tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.9.2013 16:47:52

Yem şalgamı ilk sınavı geçti

Muğla'da yem bitkisi olarak değerlendirilmek üzere denemeye alınan yem şalgamında ilk izlenimler olumlu yönde. Toplam 20 dekar arazide ekimi yapılan bitkinin susuz bölgelerde silaj üretimi için kullanılabileceği belirtiliyor. İlk olarak Muğla'nın merkezine bağlı Dokuzçam köyünde demonstrasyon kapsamına alınan yem şalgamı bitkisi "yemlik kanola" olarak da biliniyor. Kanola bitkisiyle benzerlik gösteren ürün, özellikle su kıtlığı yaşanılan arazilerde yetişebilmesiyle büyük avantaj sağlıyor. Tamamıyla susuz şartlarda yapılan deneme ekiminin başarılı olduğunu belirten Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, "Yaklaşık 2 metre boya ulaşan ve sap ve yaprak verimiyle göz dolduran bitkilerden köy şartlarında 8 ton/dekar silaj alındı. Başka parsellere ekilen yem şalgamları da çiçeklenme döneminde otlatmaya bırakıldı. Hayvanların otlama esnasında bitkinin tüm aksamını yediği gözlendi" şeklinde konuşuyor. Çiçekleri de arıcılık için polen ve nektar kaynağı olan yem şalgamının avantajlarını şöyle aktarıyor: "Silajı büyük ve küçükbaş hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen bitkiyeşil olarak da hayvan otlatmasında kullanılıyor. Ot tipi yem şalgamının kuru maddesindeki protein oranı yüzde 18-22 arasında değişiyor ve hayvanın süt verimi ve kalitesini artırıyor."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.