Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ilk kez topraksız yöntemle üretilen çilek meyvesinin bugünlerde hasadı yapılıyor. Katlı bir sera sistemiyle gerçekleştirilen üretimin verim açısından oldukça avantajlı olduğu belirtiliyor.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 3,5 dekar alana sahip olan üretici Mustafa Yaman, klasik bir çilek bahçesine oranla katlı serada üretimin 4 katına çıktığını söylüyor: "1 dönüme ortalama 5 bin çilek fidanı ekilebilir. Biz ise dönüm başına 22 bin fidan ektik. Bu sistem bulunduğumuz bölgede bir ilk olma özelliği taşıyor."
Yaman, ürettiği çileğin kalitesinden de oldukça memnun. Üretimde toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanan Yaman, "Çileğin toprakla hiçbir teması olmuyor. Üretim bal arılarının yardımlarıyla gerçekleşiyor. Dışarıdan hiçbir zararlının girmesi de mümkün olmadığı için hastalık sorunu yaşanmıyor. Biz de böylece temiz, hoş kokulu ve aroması yükse bir ürün alıyoruz."
Topraksız tarımın başlangıç maliyetinin fazlalığını dikkat çeken Yaman, "Ama bu maliyet üretimde en azından 3 misli telafi ediliyor. Bizim ürettiğimiz çilek diğerlerinden yüzde 80-100 daha yüksek fiyata alıcı buluyor" şeklinde konuşuyor.
Topraksız ortamda çilek üretiminin İyi Tarım uygulaması sınıfına girdiğini belirten Gazipaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan ise hava koşullarından ve hastalıklardan korunmak adına topraksız tarımın gelişmesi için olumlu örneklerin arttığını söylüyor.