tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.03.2023

“Kıyamet Deposu” sanal tura açıldı

“Kıyamet Deposu” sanal tura açıldı

Dünyanın en önemli tohum gen bankalarından biri olan ve "Kıyamet Deposu" olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu, sanal gerçeklik deneyimi ile artık çevrimiçi olarak gezilebiliyor.

Norveç’te bulunan Svalbard Küresel Tohum Deposu, dünyanın en önemli tohum gen bankalarından biri olarak biliniyor. 2008 yılında faaliyete geçen merkez, ülkeler arasındaki iş birliğinin en iyi örneklerinden birini teşkil ediyor. Bu sığınakta farklı gen bankalarında koruma altında olan tohumların olası bir felakete karşı yedeklemesi yapılıyor. 3 ana odada 4,5 milyon örneğe ait 2 milyardan fazla tohumu saklayabilme kapasitesine sahip merkez, hâlihazırda dünyanın hemen her ülkesinden 1,1 milyondan fazla tohum çeşidini barındırıyor. Tohumların büyük bir çoğunluğunu çeltik ve buğday gibi yaygın olan tahıllar oluşturuyor olsa da aynı zamanda binlerce meyve, sebze ve diğer bitki örnekleri de depoda yer alıyor. Özel soğutma sistemiyle korunan tohumlar, çeşidine göre değişmekle birlikte 55 yıldan 10 bin yıla kadar dayanabiliyor. Çok sayıda ülkenin desteğiyle oluşturulan projede Türkiye, 7,5 milyondan fazla tohum örneğiyle, depoya en çok tohum gönderen ülkeler arasında yer alıyor.

svalbard-tohum-deposu1.jpg

Ücretsiz çevrimiçi tur imkanı sağlanıyor

Yeni bir sanal gerçeklik (VR) deneyimi, dünyanın tohumlarını felaketten ve çevresel yıkımdan korumak için Kuzey Kutbu'nda kurulan ve "Kıyamet Deposu" olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu’nun içinde gezinme imkanı tanıyor. Çevrimiçi deneyim, Virtual Tour Company tarafından tohum deposunun açılışının 15. yıl dönümü kapsamında bu ayın başlarında başlatıldı. Merkezi merak eden internet kullanıcıları ücretsiz bir şekilde ve hiçbir bir kayıt gerektirmeden bu deneyime katılabiliyor. Kullanıcılar, kolaylıkla deponun dışını ve içini gezebiliyor. Ayrıca kullanıcıların bilgi sahibi olmasını sağlayacak çok sayıda bilgi metni ve sesli rehber de bulunuyor.

Svalbard Küresel Tohum Deposu’nu buradan çevrimiçi olarak gezebilirsiniz.

svalbard-tohum-deposu2.jpg

Geleceğin gıdasını koruyor

Arctic Svalbard takımadalarındaki, Norveç'in Spitsbergen adasında bulunan depoda, tohum numuneleri -18°C'de saklanıyor. Deponun bu kadar uzakta bulunmasının sebeplerinden biri de Svalbard'ın doğal olarak soğuk olan havası. Ayrıca bu ada, insan faaliyetlerinin tehlikelerinden iyi bir şekilde izole edilmiş, ulaşım yollarına ve altyapıya iyi bağlanmış bir yer olmasıyla da dikkat çekiyor.

Svalbard Küresel Tohum Deposu’nun birincil görevi, dünyanın gelecekteki gıda arzını sağlamak için bitki genetik çeşitliliğini korumak olarak biliniyor. Başka bir deyişle savaşlar, doğal afetler ve iklim değişikliğinden kaynaklanan bir felaket durumunda dünya çapındaki tohumlar, gen bankaları için sağlam bir yedek olarak korunuyor. Ancak deponun iklim krizinin nedeniyle eriyen karşı savunmasız buzullara karşı savunmasız olabileceğine dair bazı ironik tahminler de bulunuyor. 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.