Dünyanın en önemli tohum gen bankalarından biri olan ve "Kıyamet Deposu" olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu, sanal gerçeklik deneyimi ile artık çevrimiçi olarak gezilebiliyor.
Norveç’te bulunan Svalbard Küresel Tohum Deposu, dünyanın en önemli tohum gen bankalarından biri olarak biliniyor. 2008 yılında faaliyete geçen merkez, ülkeler arasındaki iş birliğinin en iyi örneklerinden birini teşkil ediyor. Bu sığınakta farklı gen bankalarında koruma altında olan tohumların olası bir felakete karşı yedeklemesi yapılıyor. 3 ana odada 4,5 milyon örneğe ait 2 milyardan fazla tohumu saklayabilme kapasitesine sahip merkez, hâlihazırda dünyanın hemen her ülkesinden 1,1 milyondan fazla tohum çeşidini barındırıyor. Tohumların büyük bir çoğunluğunu çeltik ve buğday gibi yaygın olan tahıllar oluşturuyor olsa da aynı zamanda binlerce meyve, sebze ve diğer bitki örnekleri de depoda yer alıyor. Özel soğutma sistemiyle korunan tohumlar, çeşidine göre değişmekle birlikte 55 yıldan 10 bin yıla kadar dayanabiliyor. Çok sayıda ülkenin desteğiyle oluşturulan projede Türkiye, 7,5 milyondan fazla tohum örneğiyle, depoya en çok tohum gönderen ülkeler arasında yer alıyor.
Ücretsiz çevrimiçi tur imkanı sağlanıyor
Yeni bir sanal gerçeklik (VR) deneyimi, dünyanın tohumlarını felaketten ve çevresel yıkımdan korumak için Kuzey Kutbu'nda kurulan ve "Kıyamet Deposu" olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu’nun içinde gezinme imkanı tanıyor. Çevrimiçi deneyim, Virtual Tour Company tarafından tohum deposunun açılışının 15. yıl dönümü kapsamında bu ayın başlarında başlatıldı. Merkezi merak eden internet kullanıcıları ücretsiz bir şekilde ve hiçbir bir kayıt gerektirmeden bu deneyime katılabiliyor. Kullanıcılar, kolaylıkla deponun dışını ve içini gezebiliyor. Ayrıca kullanıcıların bilgi sahibi olmasını sağlayacak çok sayıda bilgi metni ve sesli rehber de bulunuyor.
Svalbard Küresel Tohum Deposu’nu buradan çevrimiçi olarak gezebilirsiniz.
Geleceğin gıdasını koruyor
Arctic Svalbard takımadalarındaki, Norveç'in Spitsbergen adasında bulunan depoda, tohum numuneleri -18°C'de saklanıyor. Deponun bu kadar uzakta bulunmasının sebeplerinden biri de Svalbard'ın doğal olarak soğuk olan havası. Ayrıca bu ada, insan faaliyetlerinin tehlikelerinden iyi bir şekilde izole edilmiş, ulaşım yollarına ve altyapıya iyi bağlanmış bir yer olmasıyla da dikkat çekiyor.
Svalbard Küresel Tohum Deposu’nun birincil görevi, dünyanın gelecekteki gıda arzını sağlamak için bitki genetik çeşitliliğini korumak olarak biliniyor. Başka bir deyişle savaşlar, doğal afetler ve iklim değişikliğinden kaynaklanan bir felaket durumunda dünya çapındaki tohumlar, gen bankaları için sağlam bir yedek olarak korunuyor. Ancak deponun iklim krizinin nedeniyle eriyen karşı savunmasız buzullara karşı savunmasız olabileceğine dair bazı ironik tahminler de bulunuyor.