Bu ay Covid-19 salgının tarımda yarattığı tahribatı tüm yönleriyle ele alan tarlasera’nın Haziran sayısı yine dopdolu.
Marmara Denizi Kasım ayından bu yana hem yüzeyi hem de derinleri saran müsilajın etkisi altında. Aslında doğal süreçlerle ortaya çıkan ve “deniz salyası” olarak da adlandırılan müsilajın Marmara’da bu kez bu denli yoğun yaşanmasının iki nedeni var: İklim değişikliği ve kötü çevre yönetimi. İnsan kaynaklı bu iki etken denizlerde olduğu gibi tarımda da benzer krizlere yol açıyor.
Söz konusu bugünün tarımı olduğunda bu olağandışı etkenlere yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını da eklemek gerekiyor. Her ne kadar üreticiler büyük bir özveriyle pandeminin yarattığı tahribatı düşürmeye çalışsa da yine da süreçten ekonomik olarak en çok etkilenenler onlar.
Üreticiler pandemiden korunabiliyor mu?
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera Haziran sayısında pandeminin tarım sektöründe yarattığı yeni durumu üretim maliyetlerinden ihracata kadar tüm yönleriyle Kapak Konusu sayfalarında ele aldı. Covid-19 ile mücadelenin en önemli aracı olan aşılama konusunda tarımsal üreticilerin yaşadığı sorunlar ve üretici nüfusun salgından korunması üzerine hazırladığımız yazıyı da bu ay Detay sayfalarımızda okuyacaksınız.
Üretimin başkenti Trakya mı olacak?
Son bir buçuk yıldır tüm dünyanın aynı anda mücadele ettiği bu salgın elbette bir gün, dileriz ki en yakın zamanda bitecek. Ancak küresel iklim değişikliği ve onun etkileriyle mücadele daha uzun süreceğe benziyor. Öyle ki, yakın gelecekte bitkisel üretim haritalarının değişmesine neden olacak kadar köklü bir dönüşüm bu.
Uzmanlar iklim değişikliğinin Türkiye özelinde en az Trakya bölgesini etkileyeceği öngörüsünde bulunuyor. Bu da bölgenin tarım açısından bugünküne oranla çok daha kilit bir konuma evrileceği anlamına geliyor. tarlasera bu ay Trakya’nın bitkisel üretim ve gıda güvenliği açısından potansiyelini güncel ihtiyaçlar üzerinden değerlendirdi.
Bu ay başka neler var?
Bağcılıkta zira mücadelenin önemli bir parçası haline gelen feromon tuzağı uygulaması, çeşitlilik ve ihracatın kapılarını her zamankinden daha gür çalmaya başlayan kabak üretimi, sanayi domatesinde doğru gübreleme ve Akdeniz uygarlıkları için her zaman kutsal bir yere sahip olmuş zeytinin tarihsel serüveni de Haziran ayında tarlasera’nın ele aldığı konular arasında.
Okumak için mola verin!
Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Haziran sayısını edinmek Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi dijital ortamda okumak için ise Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.
Keyifli okumalar dileriz!