tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.8.2020

Virüs düşmanı o sarımsağın ihracatı durduruldu

Virüs düşmanı o sarımsağın ihracatı durduruldu

Yüksek besin değerleri ve antibiyotik özellikleri nedeniyle Covid-19’a karşı araştırmalara konu olan Aksaray sarımsağının ihracatının durdurulmasına karar verildi.

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede etkisini yeniden arttırmaya başladı. Ancak bir yandan da virüse karşı hem tedavi edici ilaç hem de aşı geliştirme yolunda da yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD ve Rusya’nın duyurduğu çalışmalar Covid-19 ile mücadelede umutları tazeliyor.

İlaç geliştirmek için yapılan bu araştırmalarda bitkisel kaynaklar da önemli bir yer tutuyor. Yüksek tedavi edici potansiyeliyle ön plana çıkan bu kaynaklar arasında Türkiye’ye özgü bir ürün de var! Aksaray’ın Acıpınar bölgesinde organik olarak yetiştirilen ve Rusya’nın antibiyotik üretimi ve koronavirüs tedavisi üzerine çalışmalarda kullanmak üzere ithal ettiği sarımsağın yurtdışına çıkışının yasaklandığı duyuruldu.

Üç yıl önce analiz çalışmalarında fark edildi

Acıpınar sarımsağı aslında bundan 3 yıl önce ilaç araştırmacılarının dikkatini çekmişti. Türkiye’de farklı illerde sarımsak türleri üzerine analiz çalışması yapan Rus araştırmacılar, besin miktarı ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahip sarımsağın Aksaray merkez ilçesine bağlı Acıpınar köyünde üretici Aydın Öngün tarafından üretildiğini fark etmişti.

virus-dusmani-o-sarimsagin-ihracati-durduruldu2.jpg

2017 yılından bu yana Aksaray’dan sarımsak ithalatı yapan Rus ilaç fabrikaları, Covid-19 salgınının ardından bu özel sarımsağı virüse karşı başlatılan çalışmalara da yönlendirdi. Keskin aroması ve koku yapmama özelliğiyle gıda amaçlı kullanım için de ön plana çıkan ve bu yıl Rusya’ya 150 ton ihracatı yapılacağı açıklanan Acıpınar sarımsağına İrlanda, İran, Çekya ve Gürcistan’da talip olmuştu.

Organik sertifikalı tek sarımsak

Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, virüslere karşı etkin koruyucu özellik sağladığı ve vücut direncini arttırdığı keşfedilen sarımsağın ihracatının durdurularak ürünün dağıtımının Türkiye’ye yönlendirileceğini açıkladı. Türkiye’de tek organik sertifikalı sarımsağı olan ürüne olan talebe yetişmekte zorlandıklarını söyleyen Öngün, ilk etapta 100 ton sarımsağın yurtiçi piyasaya sunulduğunu belirtiyor.

Ürettikleri sarımsağın bölgenin toprak ve iklim özelliklerinin etkisiyle başta selenyum olmak üzere çok yüksek besin değerlerine sahip olduğunu söyleyen Aydın Öngün’ün oğlu Uğur Öngün, ülke içinde bu yıl düşük üretim sonucu sarımsak fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tüm illere gönderilmeye başlayan ürünün fiyatını yaklaşık 3’te 1 oranında düşürdüklerini belirtiyor.

virus-dusmani-o-sarimsagin-ihracati-durduruldu1.jpg

Özelliğini topraktaki organik zenginliğe borçlu

Ziraat mühendisi Emrah Karaarslan’a göre Aksaray’daki gelişkin ve yoğun hayvancılık faaliyetinin topraklardaki doğal gübrelenme oranını arttırıyor ve oluşan toprak organikliğinin yetiştirilen bitkisel ürünlere yansıyor. Özellikle toprağın alüvyal yapıda olmasının bitkilerde etkisini gösterdiğini söyleyen Karaarslan, “Aksaray’da yetişen sarımsakların kalitesinin bu açıdan dünyada bir numara olduğunu söyleyebiliriz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.