tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.8.2020

Kazancın yeni adı turfanda bodur elma

Kazancın yeni adı turfanda bodur elma

Mersin-Erdemli’de sebzecilikten turfanda bodur elma yetiştiriciliğine yönelen üreticiler hem erkenci hem de kaliteli ürün elde etmenin avantajıyla ihracat kapılarını açmayı başardı.

 Mersin’in sebze tarımıyla ön plana çıkan bölgelerinden Erdemli’de bugünlerde yepyeni bir üretim cephesinin sesleri duyuluyor. İlçeye bağlı Esenpınar mahallesinde diktikleri bodur elma ağaçlarından turfanda meyve elde eden üreticiler hem pazar olanakları hem de kazanç açısından zengin bir üretim profili oluşturmayı başardı.

Bölgede turfanda olarak yetiştirilen elmaların piyasa fiyatı 2,5-3 TL arasında değişirken, bu rakam toptancı halinde ise 4-5 TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatları yüksek tutan en önemli faktör ise Temmuz ayında başlayan ve Ağustos sonuna kadar hasat sayesinde Türkiye’de sezonun ilk turfanda elmalarının burada üretilmesi.

İklim özellikleri kaliteyi belirliyor

800 rakımlı Esenpınar’ın iklimsel ve coğrafi özellikleri bodur ağaçlardan elde edilen ürünün kalitesinde etkili. Bu bölgenin ülkede en erken elma üreten bölgelerden biri olduğunu söyleyen tüccar Tuncer Özgür, “Bölgenin çukur olması ve gece düşen çiğ elmalara güzel bir renk katıyor ve kalitesini arttırıyor” diye konuşuyor.

Üretim 55 bin tona çıktı

Turfanda elma üretiminin son birkaç yıl içinde büyük bir artış gösterdiği Erdemli ilçesinde bugün itibariyle 7 bin dekar alanda toplam 55 bin ton elma yetiştiriliyor. Bu üretimin 10 bin tonu Esenpınar mahallesinde gerçekleşiyor. Bölgedeki üreticilerden Aziz Demirtaş, “İnsanlarımız sebzeye göre elmadan daha güzel gelir elde ediyor”  diyor.

Rusya ve Ortadoğu’dan talep var

Hem Esenpınar’da hem de Erdemli genelinde bodur ağaçlarda yetişen elmaların tek adresi iç pazar değil. Rusya, KKTC, Suriye ve Irak’ın yanı sıra diğer Arap ülkelerine de ihracat yapıldığını belirten Tuncer Özgür, “Bugünlerde Irak’ın kendi elması çıktı ve alıma sınır koydu ancak yapılan üretim zaten şu anda yeterli gelmiyor” şeklinde konuşuyor.

kazancin-yeni-adi-turfanda-bodur-elma1.jpg


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.