Mersin-Erdemli’de sebzecilikten turfanda bodur elma yetiştiriciliğine yönelen üreticiler hem erkenci hem de kaliteli ürün elde etmenin avantajıyla ihracat kapılarını açmayı başardı.
Mersin’in sebze tarımıyla ön plana çıkan bölgelerinden Erdemli’de bugünlerde yepyeni bir üretim cephesinin sesleri duyuluyor. İlçeye bağlı Esenpınar mahallesinde diktikleri bodur elma ağaçlarından turfanda meyve elde eden üreticiler hem pazar olanakları hem de kazanç açısından zengin bir üretim profili oluşturmayı başardı.
Bölgede turfanda olarak yetiştirilen elmaların piyasa fiyatı 2,5-3 TL arasında değişirken, bu rakam toptancı halinde ise 4-5 TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatları yüksek tutan en önemli faktör ise Temmuz ayında başlayan ve Ağustos sonuna kadar hasat sayesinde Türkiye’de sezonun ilk turfanda elmalarının burada üretilmesi.
İklim özellikleri kaliteyi belirliyor
800 rakımlı Esenpınar’ın iklimsel ve coğrafi özellikleri bodur ağaçlardan elde edilen ürünün kalitesinde etkili. Bu bölgenin ülkede en erken elma üreten bölgelerden biri olduğunu söyleyen tüccar Tuncer Özgür, “Bölgenin çukur olması ve gece düşen çiğ elmalara güzel bir renk katıyor ve kalitesini arttırıyor” diye konuşuyor.
Üretim 55 bin tona çıktı
Turfanda elma üretiminin son birkaç yıl içinde büyük bir artış gösterdiği Erdemli ilçesinde bugün itibariyle 7 bin dekar alanda toplam 55 bin ton elma yetiştiriliyor. Bu üretimin 10 bin tonu Esenpınar mahallesinde gerçekleşiyor. Bölgedeki üreticilerden Aziz Demirtaş, “İnsanlarımız sebzeye göre elmadan daha güzel gelir elde ediyor” diyor.
Rusya ve Ortadoğu’dan talep var
Hem Esenpınar’da hem de Erdemli genelinde bodur ağaçlarda yetişen elmaların tek adresi iç pazar değil. Rusya, KKTC, Suriye ve Irak’ın yanı sıra diğer Arap ülkelerine de ihracat yapıldığını belirten Tuncer Özgür, “Bugünlerde Irak’ın kendi elması çıktı ve alıma sınır koydu ancak yapılan üretim zaten şu anda yeterli gelmiyor” şeklinde konuşuyor.