tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.7.2020

tarlasera Temmuz sayısı okurlarıyla buluştu!

tarlasera Temmuz sayısı okurlarıyla buluştu!

Tarımda üst üste gelen doğal afetlerin etkisini Kapak Konusun sayfalarına taşıyan tarlasera’nın bu ay okurlarına yepyeni bir de armağanı var.

Covid-19 krizi nedeniyle yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi tarımın da üzerinde dolaşan kara bulutlara son dönemde bir de doğal afetlerin yarattığı zarar eklendi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden peşi sıra gelen don, dolu, fırtına, sel ve aşırı sıcaklar mısırdan narenciyeye, bağdan domatese kadar çok farklı ürün gruplarında hasara yol açıyor. Doğal afetlerin ürüne ve araziye doğrudan verdiği hasar yetmezmiş gibi, dolaylı olarak verdiği zararlar da sıkıntı yaratıyor. Çünkü afete göre değişmekle birlikte doğa olayları bazen yabancı ot oluşumunu bazen de fungal hastalıkları tetikliyor.

Bu afetlerden korunmak için alınabilecek önlemler olsa da, örneğin bir hortum afeti karşısında dimdik durabilmek pek mümkün değil. Veya meyve ağaçları çiçek açtığı dönem yalnızca 1 gece bile hava sıcaklığı aşırı düşüyorsa, bitkinin buna dayanmasını sağlamak olası olmuyor. İklimin belirsizliği karşısında durmaya çalışan üreticiler ise her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor.

tarlasera-temmuz-sayisi-okurlariyla-bulustu1.jpg

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ay Kapak Konusu sayfalarında özellikle Mayıs ayı içerisinde yaşanan doğal afetlerin tarımsal üretim üzerinde ne gibi sonuçlar doğurduğunu anlattı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden sektör paydaşlarıyla görüşerek yaşananları da bir de onlardan dinledi.

Gal arısıyla mücadele yeni başlıyor!

Geçtiğimiz ay Afrika’dan başlayıp Orta Doğu ve Asya’ya uzanan çekirge istilasını inceleyen tarlasera, Temmuz sayısında ise kestane özelinde ciddi risk teşkil etmeye başlayan gal arısı problemine mercek tutuyor. Ayrıca yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte büyük önem kazanan kolonya ve dezenfektan ürünlerinin “gizli kahramanı” olan şekerpancarında bitki çıkışı sonrası hastalık ve yabancı ot mücadelesi de bu ay tarlasera’da detaylı olarak inceleniyor.

Şili biberi, gıda israfı ve Vavilov’un hikayesi

Detay sayfalarında Türkiye’de üretim fazlası sorunuyla karşı karşıya kalan Şili biberi, gıda israfı ve kayıplarına karşı yapılan küresel işbirlikleri ve modern bitki biliminin en büyük isimlerinden olan Nikolai Ivanovich Vavilov’un sıra dışı yaşamına da yer veren tarlasera’nın bu ayki Röportaj konuğu ise Konya’nın köklü tarımsal işletmelerinden Sözen Grup’un ortaklarından olan Sözen Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen oldu.

tarlasera-temmuz-sayisi-okurlariyla-bulustu2.jpg

tarlasera Temmuz sayısında okurlarının poster koleksiyonuna bir yenisini daha ekliyor! Narenciyeye özgü zararlılara dair faydalı bilgilerin yer aldığı posterimiz için duvarınızda -eğer kaldıysa!- yer açmayı unutmayın!

tarlasera’ya nasıl ulaşırım?

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera Nisan ayından beri artık yalnızca fiziki değil dijital versiyonuyla da okurlarıyla buluşuyor. Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın dijital versiyonuna ulaşmak için Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklamanız yeterli.

tarlasera’nın Temmuz sayısını satın almak için ise şimdi Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi her ay masanızda görmek ve tarlasera keyfini tüm bir yıla yaymak için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.