Kayseri’de iki lise öğrencisi, kendi tasarımları olan drone ile tarımsal üretimin en kritik aşamalarında üreticilere fayda sağlamayı hedefliyor.
Tarımsal arazilerin yeni sakinleri olan drone’lar bitkisel üretimin farklı aşamalarında her geçen gün daha çok rol kapmaya başladı. Yalnızca gözlem ve takip amacı değil ürün ekimi ya da ilaçlama gibi uygulamalarda da “aktif” görev alan drone teknolojilerine de her gün bir yenisi ekleniyor.
Drone’lar hem tarıma hem de teknolojiye meraklı genç girişimcilerin de en çok ilgi duyduğu alanlardan biri. Bunun en yeni örneği Kayseri’de lise eğitimini sürdüren Ali Barış Üstündağ ve Mehmet Sezer İnan oldu. Uzun bir çalışmanın sonunda geliştirdikleri “tarım dostu” drone’u TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri’nde sunan gençlerin projesi büyük beğeni topladı.
Tohum ve ilaçlama drone’a emanet
Bundan 2 yıl önce tarım sektörüne fayda sağlamak için kendi tasarımları olan bir drone geliştirmeye karar veren Üstündağ ve İnan, işe ilk olarak internet üzerinden araştırma yaparak başladı. Sistemli bir çalışma sonucu ürettikleri drone mobil bir uygulamayla yönlendiriliyor ve tohumlama, ilaçlama ve yemleme işlemlerini gerçekleştiriyor.
Yenilenebilir enerji kullanıyor
2 kilometre menzile sahip olan, 250 metre yükselebilen ve üzerine monte edilen kapsül sayesinde yarım kiloya kadar ağırlık taşıyabilen drone, böylece araziye havadan tohum bırakabiliyor. TÜBİTAK’ın düzenlediği Kayseri Bölge Yarışması’da “Robotik ve Kodlama” alanında tanıtılan drone’un bir diğer özelliği ise güneş panelleri sayesinde yenilebilir enerji ile çalıştırılabilmesi.
Hedef tarım ile teknolojiyi harmanlamak
Drone’un tamamen kendi tasarımları olan telefon uygulamasıyla kontrol edildiğini söyleyen Ali Barış Üstündağ ise, “Bu uygulamayla drone havadayken istediğimiz gibi açıp kapatabiliyoruz. Kullandığımız uçuş kartı ise sistemi kontrol etmemizi sağlıyor. ‘Fırçasız motor’ adını verdiğimiz motorlar da manyetizma içerisinde çalıştığı için işimizi kolaylaştırıyor” diyor.
Projeyi geliştirirken en önemli amaçlarının teknoloji ile tarımı harmanlamak olduğunu söyleyen Mehmet Sezer İnan, “Drone kapsül sayesinde insan günü kullanmadan tohum serpiyor. Bu kapsülü kullanarak hayvanlara yem bırakmak da mümkün” diye konuşuyor.