tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.3.2020

Trakya’da çeltik sapından elektrik üretilecek

trakya-da-celtik-sapindan-elektrik-uretilecek2.jpg

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde çeltik tarımının en büyük dezavantajlarından olan bitkisel atıkların elektrik enerjisine dönüştürülebileceği belirlendi.

Dünya üzerinde üretilen her değerin bir de bedeli var. Bu tarım için de geçerli! Tarımsal faaliyetin ortaya çıkardığı bitkisel atıklar bu bedelin en somut halini oluşturuyor. Üretim arttıkça bitkisel atıkların da giderek büyük bir soruna dönüştüğü son dönemde tüm bu zarar faktörünü yarara çeviren geri dönüşüm teknolojileri de hız kazandı.

Bitkisel atık sorununun en yoğun olarak yaşandığı ürünlerden çeltikte tabloyu tersine çevirebilecek bir araştırma ise Türkiye’den geldi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi’nde TÜBİTAK’ın desteklediği bir araştırma kapsamında çeltik saplarının elektrik enerjisine dönüştürülebileceğini tespit edildi.

Hem çevreye hem üretime zarar veriyor

Dünya ve Türkiye’de farklı ürünlerde yapılan benzer uygulamalardan yola çıkan araştırmacılar, hasat sonrasında çevre kirliliğine yol açan ve bir sonraki ürün ekimini de zorlaştıran çeltik saplarını önce özel olarak hazırlanan bir ünitede gaz haline getirmeyi başardı. Burada gazlaştırılan atıklar ardından gaz motorlarında yakılarak elektrik enerjisine dönüştürüldü.

trakya-da-celtik-sapindan-elektrik-uretilecek1.jpg

Anız yakımı tarihe mi karışacak?

Dönüm başına ortalama 400 kg çeltik sapı ortaya çıktığı bilgisini veren NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kayişoğlu, içlerinde bulunan silisyum maddesinin sapların kolay çürümesini de engellediğini, üreticilerin de yasak olduğu halde çeltik saplarını tarlada yakmayı tercih ettiğini söylüyor.

Boşa giden enerjiyle santral kurulabilir!

Çeltik arazilerinde anız yakımı nedeniyle her yıl yaklaşık 35-40 megavat güce sahip bir santralin elektriğini sağlayacak miktarda enerjinin yok edildiğini belirten Kayişoğlu, “Böylece hem enerji boşa gidiyor hem de çevre kirliliği yaşanıyor” diyerek projenin çeltik tarımında büyük fark yaratacağını dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.